Nemecká stanica Deutsche Welle obnoví vysielanie v maďarčine

Nemecká stanica Deutsche Welle obnoví vysielanie v maďarčine Foto: Omediach.com

Nemecká verejnoprávna spoločnosť pre vysielanie do zahraničia Deutsche Welle (DW) po viac ako dvoch desaťročiach obnoví svoj spravodajský servis v maďarčine. Rozhodnutie urobila v obave zo znižovania plurality médií a slobody tlače v Maďarsku, informovala agentúra Reuters.

 

K rovnakému kroku pristúpila už vlani americká rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL). Obe stanice vznikli po druhej svetovej vojne s cieľom šíriť západné hodnoty medzi ľuďmi v niekdajšom východnom bloku, ktorí boli zbavení slobodného prístupu k informáciám.

"Pozorujeme, že mediálna rôznorodosť a sloboda tlače sa v Maďarsku neustále zhoršujú," povedal riaditeľ DW Peter Limbourg. Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána čelí kritike, že ovládla veľkú časť mediálneho priestoru v dôsledku zmesi priamej kontroly, cielenej inzercie spriazneným vydavateľským domom a zákonnej regulácie.

Za posledných sedem rokov kleslo Maďarsko v rebríčku mimovládne organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) o 33 priečok. Pred viac ako dvoma týždňami prestala vysielať stanica Klubrádió, označovaná za posledné rádio v Maďarsku kritické voči vláde. Kvôli odobratiu licencie bude môcť naďalej fungovať len na internete.

Krok DW - ktorá zažila najväčší rozkvet v dobe studenej vojny, keď vlády na oboch stranách železnej opony podporovali svoje stanice vysielajúce do zahraničia s cieľom šíriť tu svoj svetonázor - vyvolal v Budapešti ostrú reakciu.

"DW je hlboko zaujatá a po mnoho rokov živí iracionálnu orbánofóbiu. Pokiaľ má toto byť nemecké médium 'verejnej služby', potom máme obavu o mediálnu pluralitu v Nemecku," napísal Reuters hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. "Opovážlivosť prinášať nám však ľuďom v núdzi a neosvieteným Maďarom 'skutočné príbehy' z Berlína je ďalším smutným príkladom názorovej diktatúry ľavicovo liberálnych nemeckých médií. Arogancia je dychberúca," dodal.

Prvý obsah v maďarčine chce DW dodať na konci marca. Rozhodnutie obnoviť vysielanie do Maďarska urobila rada vysielacej stanice, nemecká vláda na neho vplyv nemala, upozorňuje Reuters.

Fakt, že maďarská vláda krok kritizuje, však Limbourga príliš neznepokojuje. "Prekvapilo ma to. Zareagovali ešte predtým, než videli, čo budeme vytvárať. Reakcia týmto spôsobom určite nenaznačuje veľké sebavedomie."

DW vytvára po desaťročia mediálny obsah aj pre ďalšie krajiny Európskej únie vrátane Bulharska, Poľska a Rumunska. Vysielanie do Maďarska skončilo v roku 2000, teda 11 rokov od pádu komunizmu v strednej a východnej Európe. Britská stanica BBC a francúzske Radio France Internationale (RFI) tiež po konci studenej vojny prestali vysielať do väčšiny krajín regiónu.