V rozpore s etikou reklamy boli informácie na webe Tatra banky a O2

V rozpore s etikou reklamy boli informácie na webe Tatra banky a O2

Podľa Rady pre reklamu v rozpore s etickým kódexom reklamy boli informácie o prenose čísla od Telefonica Slovensko, informácie na web stránke Tatra banky Depozitný fond a viacero bilbordov so sporo odetými ženami. Aktualizácia o vyjadrenie O2.

 

 

Pri O2 sťažovateľ upozornil, že na internetovej stránke pri ponuke prenos čísla nie je spotrebiteľ upozornený, že proces prenosu čísla sa môže predĺžiť zo 4 na 15 pracovných dní, pričom túto skutočnosť sa spotrebiteľ dozvie až pri podpise Žiadosti o prenos čísla. Rada pre reklamu dala sťažovateľovi za pravdu. „Zadávateľ pri informáciách o prenose čísla, konkrétne pri popise dĺžky procesu v rámci svojej internetovej stránky explicitne uvádza, že „celý proces od zadania objednávky do úspešného prenosu čísla môže trvať 12 pracovných dní". Spotrebiteľ však nikde nie je na stránke upozornený, že proces sa môže predĺžiť na 15 pracovných dní od podania Žiadosti o prenesenie čísla, teda ani nie od zadania objednávky.

Aktualizácia: "Naša spoločnosť postupuje vždy v súlade s platnou legislatívou. Keďže sme silne prozákaznícky orientovaní, berieme sťažnosť vážne. Preverujeme možnosť individuálneho zlyhania a aj celý proces. Napriek vyššie uvedenému máme za to, že sa nejedná o reklamu a sme presvedčení, že konanie Rady pre reklamu nie je v súlade s jej platným kódexom. Podľa Telekomunikačného úradu SR je tento proces úplne v poriadku," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa O2 Martina Jamrichová.

V rozpore s etickým kódexom bola aj stránka Tatra banky „Depozitný fond." Podľa sťažovateľa na stránke boli nepravdivé informácie o výhodách investovania. V nich bolo uvedené, že sa pri investovaní do depozitného fondu neplatia žiadne vstupné ani výstupné poplatky, avšak v skutočnosti správca fondu spoplatňuje výber z fondu do šiestich mesiacoch od uskutočnenia investície hodnotou 0,3%.
Tatra banka to vysvetlila tým, že stránka neobsahovala úplné údaje, keďže neprebehla jej aktualizácia. „Vzhľadom na okolnosti a súvislosti, v akých bola informácia o poplatkoch odkomunikovaná, mohla uviesť priemerného spotrebiteľa do omylu a vyvolať v ňom mylný dojem, že klient neplatí žiadne vstupné a výstupné poplatky, bez ohľadu na dĺžku investície, čo vzhľadom na skutočnosť, že výška výstupného poplatku je podmienená dĺžkou investície nie je pravda," píše rada, ktorá ocenila, že zadávateľ doplnil informáciu.

Ako tradične za neetickú arbitrážna komisia rady označila letáky zadávateľa Záložňa Breva: Letný výpredaj I. a Letný výpredaj II. s nahou ženou. "Motív zobrazenia ženy nemá súvis s propagovanými službami podnikateľského subjektu, predmetom činnosti, ktorého je poskytovanie úveru. Leták je hromadne distribuovaný do poštových schránok obyvateľov a je tak dostupný širokému cieľovému publiku, vrátane detí a mladistvých. Reklama porušuje Kódex najmä vo vzťahu k použitému komunikačnému médiu a absencie vzťahu vizuálu reklamy k propagovanej službe," píše rada.
S podobných dôvodov za neetický označila rada aj reklamný prelep Zvarcentrum od spoločnosti Valtec, ktorý zobrazuje nahé ženské telo.
V danom prípade vychádzala komisia najmä zo skutočnosti, že komunikačným posolstvom reklamy bola prezentácia zváračskej techniky a je toho názoru, že predmetné zobrazenie ženy nie je opodstatnené a nemá žiaden súvis s propagovanými produktmi a ponúkanými službami.