Martinus: Najlepšie knihy roka 2019

Kolekcia obsahuje 14 kníh.

Už niekoľko rokov Jana Šlinská z Martinusu v decembri pripravuje výber toho najlepšieho čítania a kníh. „Je to čisto subjektívny výber, ktorý neovplyvňujú žiadne rebríčky ani vydavateľstvá. Tu sú moje naj knihy za rok 2019,“ píše Šlinská.

Angelika Schrobsdorff Nie si ako iné matky

Krásne napísaný autobiografický román, v ktorom autorka opisuje život svojej židovskej matky a zároveň podáva svedectvo doby. Else, nekonvenčná žena a matka, ktorá žila od narodenia v Nemecku, nedokázala pochopiť, ako sa mohol v takej úžasnej, civilizovanej a vzdelanej krajine dostať k moci Hitler a až do posledného momentu neverila, čoho je schopný. Až kým nebolo pre ňu a jej deti neskoro…

Tara Westover Vzdelaná

Silný, autentický a miestami až neuveriteľný, ničím neprikrášlený príbeh Tary Westover. O tom, aké ťažké a náročné môže byť hľadanie vlastného ja a vymanenie sa z prostredia, v ktorom vyrastáte a ktoré vás formuje...

Delia Owens Kde raky spievajú

Príbeh Kye, ktorú opustila celá rodina. Je tam vražda, je tam láska, je tam priateľstvo, je tam vytrvalosť, príroda, krása a v neposlednom rade sila jednej úžasnej hlavnej postavy.

Markus Zusak Clayov most

Päť nedospelých bratov Dunbarovcov žije na predmestí austrálskeho mesta bez otca a matky, podľa vlastných pravidiel. Ich domov sa zmieta v chaose. Keď sa po čase otec z ničoho nič objaví, vyháňajú ho. Len jeden z bratov, Clay, pozná otcovo tajomstvo a aj jeho postihne osobná tragédia... Keď sa začítate, nebudete vedieť prestať.

Carolina Setterwall Dúfajme, že ho nikdy nebudeš potrebovať

V jedno obyčajné októbrové ráno nájde Carolina svojho muža mŕtveho v posteli a v jedinom okamihu sa celý jej svet obráti hore nohami. Odrazu zostane so svojím malým synom celkom sama a musí si zvyknúť na nový údel. Dojímavé zúčtovanie nielen so smrťou, ale aj so životom, s láskou a materstvom, s modernými vzťahmi a ich nemilosrdnými očakávaniami. Veľmi dobré čítanie, pri ktorom sa dá veľa rozmýšľať o vlastnom živote a vzťahu.

Ayobami Adebayo Zostaň so mnou

Román Zostaň so mnou sa odohráva na pozadí spoločenských a politických nepokojov v Nigérii v osemdesiatych rokoch a je príbehom o krehkosti manželstva, rozpade rodiny, sile smútku a všetko pohlcujúcej túžbe po dieťati. V tomto románe je obsiahnuté všetko vrátane lásky, žiaľu, žiarlivosti a úžasnej rozprávačky, vďaka ktorej nebudete môcť prestať otáčať stránky.

Paolo Giordano Požierači neba

Paolo napísal výnimočný príbeh, v ktorom spojil mnoho zdanlivo nespojiteľných vecí: dospievanie, túžbu po láske, sexe, priateľstve, či materstve. Toto nie sú pre autora neznáme témy, no v tejto knihe zašiel ešte ďalej...

Ariel Levy Proti všetkým pravidlám

Ariel Levy je americká novinárka a spisovateľka. Jej kniha vás dostane svojou úprimnosťou a autentickosťou. Arielin príbeh je plný bolesti a straty, v živote sa musela vysporiadať s rôznymi ťažkými situáciami, no je aj plný lásky a veľkej ženskej sily. Nie nadarmo sa táto edícia vydavateľstva Absynt volá 100 %. V tomto prípade to platí určite. Je to kniha o veľkej láske i obrovských stratách, o závislosti, homosexualite a veľkej ženskej sile.

Alena Mornštajnová Tiché roky

Alena Mornštajnová je skvelá pozorovateľka. Dokazuje to aj svojím najnovším románom, v ktorom rozpráva príbeh o osude jednej rodiny s veľkým tajomstvom. Výborne vystihnuté životné situácie a vykreslené rodinné vzťahy a charaktery. Kniha, ktorá si vás získa od prvej strany.

Daniel Keyes Kvety pre Algernona

Svetová klasika od Daniela Keyesa o snahe zvýšiť IQ mentálne zaostalému mužovi operáciou, ktorú absolvovala aj laboratórna myš. Kultový román druhej polovice 20. storočia, dnes právom považovaný za klasiku americkej literatúry, ktorá inšpirovala množstvo filmových, divadelných a dokonca aj rozhlasových adaptácií. Príbeh, ktorý vás prinúti zamyslieť sa. Kniha, ktorú si treba prečítať.

Simona Vinci Prvá pravda

V roku 1992 sa Angela, mladá talianska bádateľka, vylodí na ostrove Leros. Spoločne s dobrovoľníkmi z každého kúta Európy sa stará o desivé prípady, ktoré pred britská tlač označila za „hanebné tajomstvo Európy“: ostrov-blázinec, kde svojho času diktátorský režim deportoval politických oponentov z celého Grécka a nútil ich spolunažívať s duševne chorými. Tí z nich, čo medzičasom neumreli, sú ešte stále tam, premenení na ľudské trosky. Znepokojivý príbeh, ktorý vám nedá spávať.

Martin Selner Autismus & Chardonnay: Pozdní sběr

Druhá Selnerova kniha je opäť výborná. Zdá sa mi, že tu išiel ešte viac do hĺbky a veľmi oceňujem, že medzi riadkami je tu silná potreba ukázať svetu, akí sú tí jeho autisti, ako sa k nim (ne)správať. Veľmi by som si priala, aby túto knihu prečítalo čo najviac ľudí a aby sa zamysleli nad tým, čo sa v nej píše. Okrem toho, je tam humor. A dobrý!

Alena Sabuchová Šeptuchy

Región Podlasia je dodnes opradený legendami a hmlami, v ktorých žijú na prvý pohľad zvláštni ľudia - majú svoju vieru, biedu aj šeptuchy - ženy, ktoré vedia liečiť. Krajiny dospievania a ich obyvatelia nás zväčša určujú na celý ďalší život. Podlasie – rustikálny lesnatý región medzi Poľskom a Bieloruskom, je tak trochu zabudnutá zem. Alena Sabuchová si pre svoje jemné, no zároveň i drsné rozprávanie zvolila krásny priestor a zabývala ho výnimočnými postavami, stojacimi na hranici nielen dvoch susediacich štátov. Krásne poetická kniha.

Jan Němec Možnosti milostného románu

Jan Němec napísal knihu, ktorá nesadne každému, no mne sadla dokonalo. Jeho (asi?) naozajsky prežitý príbeh, zaľúbenie - vzťah - rozchod. Text v texte, úryvky z iných kníh, rozhovor autora samého so sebou, jedna časť, ktorú akože písala Nina, jeho priateľka. Formou je to geniálne! Vizuálne tiež, keďže to robil Pecina, dalo sa to čakať. A obsah? V podstate genéza vzťahu, ale tak parádne napísaná, že mi po prečítaní zase ostala v hlave otázka, prečo takto nepíšu naši autori/autorky. Němec sa v tejto knihe odhalil čitateľom až na kosť, odvážny počin, ktorý mohol vypáliť všelijako. Ale u mě dobrý! Ba priam výborný.