Kremeľ poprel nátlak na výmenu vedenia mediálnej skupiny, ktorá písala o priateľoch Putina

Ruská mediální skupina RBK, která jako jedna z mála v Rusku psala o podezřelých transakcích přátel prezidenta Vladimira Putina v daňových rájích nebo o obchodech Putinova zetě, se dnes ocitla bez tří šéfredaktorů. Kreml ale odmítl vývody moskevského svazu novinářů, že si jejich odchod vynutil.

Rezignovala šéfredaktorka skupiny RBK Jelizaveta Osetinská, šéfredaktor zpravodajské agentury RBK Roman Badanin a šéfredaktor deníku RBK Maxim Soljus. Generální ředitel Nikolaj Molibog vysvětlil jejich odchod rozdílnými názory na další rozvoj.

Mediální holding RBK, jehož součástí je rovněž televizní stanice, patří do skupiny Onexim miliardáře Michaila Prochorova. Ten v prezidentských volbách v roce 2012 překvapivě zaujal třetí příčku s osmi procenty hlasů, za Vladimirem Putinem a "věčně druhým" vůdcem komunistů Gennadijem Zjuganovem.

"Vůbec nepochybuji, že toto rozhodnutí (o odchodu šéfredaktorů) bylo přijato pod tlakem úřadů a že je politické," řekl předseda moskevského svazu novinářů Pavel Gusev, který dnešní demise v RBK přirovnal ke změně vedení v televizi NTV na počátku Putinovy éry; dříve nezávislá a kritická stanice nyní slouží režimu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale popřel, že změny v RBK jsou výsledkem nátlaku či jednání mezi Putinem a Prochorovem. "Nic o takové schůzce nevím, nejspíše vůbec nebyla," řekl. "K žádnému nátlaku nedochází," ujišťoval.

V polovině dubna policisté prohledávali sídlo Oneximu a dalších společností spjatých s RBK. Následně se v tisku objevily spekulace, že chce Prochorov mediální holding prodat, ale policejní vyšetřování může jeho cenu srazit.

"Nebyla za tím politika... majitel RBK měl všechny důvody být nespokojen s činností vedení své firmy," prohlásil náměstek ministra spojů a masové komunikace Alexej Volin, podle kterého skupina RBK vykazovala ztráty namísto zisků.

Naopak podle šéfredaktora nezávislé stanice Echo Moskvy Alexeje Venediktova je vyhazov šéfredaktorů "cenou, kterou Prochorov platí, aby si holding udržel".

Onexim se zdržel komentáře.

Akcie RBK na moskevské burze po odchodu šéfredaktorů stouply o sedm procent.

Rozruch kolem RBK přichází v době dalšího utužování státní kontroly nad médii. Od počátku roku platí nová omezení ohledně zahraničního vlastnictví, což si vynutilo prodej ruské verze časopisu Forbes, respektive odchod listů The Wall Street Journal a Financial Times z liberálního deníku Vedomosti.