Provládne médiá v Maďarsku vytvorili dominantný konglomerát

Provládne médiá v Maďarsku vytvorili dominantný konglomerát Foto: Omediach.com

Majitelia veľkej väčšiny maďarských provládnych médií vložili svoje aktíva do nadácie, ktorá sa stane dominantným pravicovým mediálnym konglomerátom v krajine.

 

Informovala o tom agentúra AP. Vo Stredoeurópskej tlačovej a mediálnej nadácii (CEPMF) budú združené káblové televízie, internetové spravodajské portály, bulvárne a športové noviny, rozhlasové stanice, časopisy a všetky regionálne maďarské periodiká.

Väčšina týchto médií patrí spojencom premiéra Viktora Orbána alebo boli nimi v minulých rokoch založené. Niektoré z nich sa zmenili z relatívne nezávislých médií na otvorených stúpencov vlády a získavajú veľké množstvo štátnej alebo vládnej inzercie. Podľa zahraničných expertov sa po nástupe Orbána k moci v Maďarsku trvalo obmedzuje sloboda slova.

Agnes Urbanová, analytička budapeštianskej spoločnosti Mertek Media Monitor, označila vznik nadácie za bezprecedentný krok, po ktorom už bude sotva možné hovoriť o slobode tlače v Maďarsku.

Odporúčame aj: Ďalšiu maďarskú televíziu ovládli ľudia blízki Orbánovi

"Odteraz budú pravicová média blízke vláde pod totálnu kontrolou. Tieto spoločnosti medzi sebou súťažili o štátne inzertné zákazky, ale teraz bude systém oveľa centralizovanejší," konštatovala Urbanová. "Menší zvyšok ostatných médií bude fungovať ďaleko ťažšie, pretože budú čeliť veľkej, monolitnej konkurencii," dodala.

Agentúra AP cituje názor Attilu Tótha-Szenesiho, šéfredaktora serveru index.hu, podľa ktorého vznik nadácie umožní šíriť v pravicových médiách centrálne vytváraný obsah.

CEPMF vydala vyhlásenie, v ktorom za svoj cieľ označila "pomôcť prežiť maďarským tlačeným novinám", slúžiť záujmom čitateľov a obhajovať občianske hodnoty. Konglomerát povedie vydavateľ Gábor Liszkay známy svojou lojalitou k Orbánovi.

Desať mediálnych spoločností, ktoré sa do CEPMF prihlásili, vložili do nadácie svoje aktíva zadarmo, hoci ich odhadovaná hodnota je podľa AP najmenej 88 miliónov eur.

Organizácia Freedom House označuje mediálne prostredie v Maďarsku za "čiastočne slobodné". Na stostupňovej škále mínusových bodov tlačovej slobody ich malo v roku 2010 Maďarsko 23, tento rok už 44.