Súd odsúdil Ukrajincov za zabitie fotoreportérov

Súd odsúdil Ukrajincov za zabitie fotoreportérov Reprofoto Youtube RBH

Taliansky súd v Pavii dnes poslal na 24 rokov do väzenia Ukrajinca s talianskym občianstvom Vitalija Markiva potom, čo ho uznal vinným z účasti na atentáte dvoch fotoreportérov v máji 2014 počas bojov medzi vládnymi vojskami a proruskými rebelmi na východe Ukrajiny.

 

Súd vyniesol podľa agentúry AFP prísnejší trest, než požadoval prokurátor, ktorý navrhoval 17 rokov. Obhajoba žiadala zbavenie viny.

 

Za svojho niekdajšieho podriadeného z jednotiek ukrajinskej Národnej gardy sa na súde márne prihováral ukrajinský minister vnútra Arsen Avakova. "24 rokov pre Vitalija Markiva je nespravodlivé a hanebné rozhodnutie talianskeho súdu, proti ktorému bude podané odvolanie," zareagoval Avakova podľa denníka ukrajinska Pravda. Markiv a ukrajinský štát podľa neho neniesli žiadnu vinu na smrti fotoreportérov, ktorí sa stali "obeťou agresívneho Ruska, ktoré rozpútalo vojnu" na východe Ukrajiny.

Obžaloba kládla Ukrajinci za vinu, že sa podieľal na zabití talianskeho fotografa Andreya Rocchelliho a jeho ruského kolegu či tlmočníka Andreja Mironova, ktorých 24. mája 2014 vo Slavyanskay pri Donecku zabila mínometná paľba. Pri tomto útoku bol tiež vážne zranený francúzsky fotoreportér William Roquelon.

Podľa obžaloby Markiv odovzdal informáciu o prítomnosti novinárov ukrajinskej armáde, a tak išlo o úmyselnú vraždu. Obhajoba naopak tvrdila, že reportéri sa ocitli na bojisku bez znakov, umožňujúcich rozpoznanie ich profesie, a stali sa obeťami prestrelky. Markiv vo svojom poslednom slove pred súdom zdôraznil, že je ukrajinský vlastenec, bojoval ako prostý vojak a vždy bude hájiť Ukrajinu.