Na Ukrajine pôsobí viac ako 3000 novinárov a ďalšieho personálu, tvrdí organizácia

Na Ukrajine pôsobí viac ako 3000 novinárov a ďalšieho personálu, tvrdí organizácia Viktor Serebrjakov Reprofoto TV Markíza

Na Ukrajine pôsobí viac ako 3000 novinárov, fotoreportérov či kameramanov. Na základe údajov ukrajinských úradov a odhadov novinárov na mieste to uviedla organizácia na podporu nezávislej žurnalistiky iMedD so sídlom v Aténach. Podľa organizácie je tak konflikt na Ukrajine jedným z najviac pokrytých tlačou, informovala agentúra AFP. Ďalšie organizácie ale oznámili výrazne nižší údaj.

iMedD uvádza, že zistiť presný počet novinárov je veľmi ťažké. Podľa čiastočných záznamov ukrajinských úradov a odhadov samotných novinárov na mieste iMedD predpokladá, že v krajine pôsobí 3000 až 3500 novinárov, fotoreportérov či kameramanov. "Ruská invázia na Ukrajinu predstavuje prvý vojenský konflikt s takou koncentráciou novinárov v oblasti," tvrdí organizácia.

Podľa skupiny na Ukrajine pôsobia aj novinári bez predchádzajúcich skúseností. Mnohí potom nemajú akreditáciu, pretože spočiatku ich ukrajinské úrady vybavovali pomaly. "Teraz ale udeľujú akreditácie rýchlo," povedal fotoreportér agentúry AFP Aris Mesinis. Medzi ďalšími problémami novinári spomínali napríklad komunikáciu s ukrajinskou domobranou.

Ďalšia organizácia ale uvádzajú nižšie počty novinárov na mieste. Medzinárodné mediálne centrum v Ľvove v polovici tohto mesiaca informovalo, že na Ukrajine pôsobilo vyše 800 novinárov z viac ako 50 krajín sveta.

Podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) počas konfliktu zomreli štyria novinári a jeden kameraman. Vyššiu bilanciu oznámila ukrajinská prokurátorka Iryna Venediktovová, podľa ktorej zomrelo počas invázie 12 novinárov.