Firma so sloganom - vymažeme vašu minulosť - vylepšila imidž zločincov z 54 krajín

Firma so sloganom - vymažeme vašu minulosť - vylepšila imidž zločincov z 54 krajín Ilustr. foto: Eset

Španielska firma Eliminalia, ktorá používa slogan "vymažeme vašu minulosť", vylepšila na internete imidž zločincov z viac ako 54 krajín. Väčšina z nich je vyšetrovaných alebo odsúdených za obchod s drogami, sexuálne násilie, finančné podvody alebo korupciu. Eliminalia na prácu využíva široký dezinformačný arzenál, vrátane fake news, klonovaných stránok alebo botov. Vyplýva to z investigatívnej práce dvoch desiatok médií, vrátane The Washington Post, The Guardian, Der Spiegel alebo Le Monde. Informoval o tom dnes okrem iného denník El País, ktorý sa do projektu tiež zapojil.

Medzinárodný investigatívny projekt Story Killers, na ktorom spolupracovala stovka novinárov a novinárok, koordinovala francúzska nezisková organizácia Forbidden Stories, ktorej cieľom je pokračovať v práci zavraždených, ohrozených alebo uväznených reportérov. Skupina analyzovala okolo 50 000 uniknutých dokumentov, vrátane zmlúv, informácií o obsahu, ktorý mal byť odstránený, či údajov o poplatkoch za prácu pre asi 1500 klientov. Najviac ich podľa denníka El País bolo zo Španielska, Talianska a Mexika.

Firma zameraná na "reputačný manažment", ktorá do začiatku vojny na Ukrajine sídlila v Kyjeve a následne sa presunula do Gruzínska, si za prácu účtuje od 500 eur až po 400 000 eur za vymazanie webovej stránky. Vyplýva to z jednej zmluvy z roku 2018. Výška faktúry sa odvíja od typu a zložitosti informácií, ktoré treba "neutralizovať". Eliminalia má pobočky v 12 krajinách, vrátane Talianska, Švajčiarska, Turecka alebo USA.

Odporúčame aj: Skupina izraelských hackerov sa miešala do volieb po celom svete

Príkladom fungovania firmy je príbeh jedného z jej klientov, Hernána Gabriela Westmanna, ktorého v roku 2017 obvinili argentínske úrady z prania špinavých peňazí pre drogový kartel Sinaloa. Teraz sa Westmannovo meno objavuje prevažne v textoch o pravidlách amerického futbalu alebo o "prirodzenej arogancii" čivav na stránkach pravdepodobne napojených na Eliminaliu. Švédska nezisková organizácia Qurium eviduje približne 600 webových stránok, na ktorých sa v článkoch o psoch, autách a športe objavuje mnoho mien klientov Eliminalie. Tento obsah potom zaplaví Google vďaka účelovo formulovaným titulkom falošným obsahom a spamové články odsúvajú problematický obsah na nižšie pozície.

"Hĺbkové prehľadanie všetkých informácií na internete, či už ide o článok, blog, príspevky na sociálnych sieťach alebo dokonca zamenenú identitu," tak znie oficiálny popis činnosti firmy Eliminalia. V roku 2013 ju založil tridsiatnik Diego (Didac) Sánchez Jiménez, ktorý je tiež autorom knihy El Secreto del éxito (Tajomstvo úspechu) a prezentuje sa ako úspešný podnikateľ.

Ďalšími klientmi Eliminalie boli napríklad bývalí politici z latinskoamerických krajín obvinení z korupcie, lekári spätí s tajnou políciou DINA čílskeho diktátora Augusta Pinocheta alebo podnikatelia podozriví z prania špinavých peňazí pre mexický drogový kartel Los Zetas. Eliminalia tiež zničila digitálne stopy talianskej firmy Area Spa, ktorá dostala pokuty za predávanie špionážneho vybavenia pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, alebo švajčiarskej banky CBH Compagnie Bancaire Helvétique, v ktorej boli uložené nepriznané sumy špinavých peňazí.

"Ukrajina je krajina, v ktorej takmer neexistujú kontroly prania peňazí," uviedla španielska rozviedka na výber Ukrajiny ako hlavného sídla Eliminalie. Mozgom medzinárodnej expanzie spoločnosti je 62-ročný José María Hill Prados, ktorý založil organizáciu starajúcu sa o ruské deti Padres para Siempre a ktorý bol v roku 2005 odsúdený barcelonským súdom na osem rokov väzenia za zneužívanie maloletej osoby.

Denníku El País neodpovedal na otázky týkajúce sa fungovania spoločnosti Sánchez ani Hill Prados. Podľa zamestnankýň barcelonskej pobočky sa spoločnosť, ktorá v španielskom podnikateľskom registri nedávno zmenila názov na Idata Protection, teraz zaoberá ochranou dát.

O ďalšej podobnej investigácii organizácia Forbidden Stories, ktorá odhalila tím izraelských hackerov zasahujúcich do volieb po celom svete, informovali svetové médiá v stredu.