Ukradli identitu novinárok z Reuters, aby sa dostali k čínskym aktivistom

Ukradli identitu novinárok z Reuters, aby sa dostali k čínskym aktivistom Ilustr. reprofoto EP

Agentúra Reuters dnes uviedla, že dve jej novinárky sa stali obeťou podvodu, keď neznámi ľudia založili pod ich menom falošné účty na sociálnych sieťach, aby nadviazali kontakt s čínskymi aktivistami. V sobotu na krádež identity upozornil čínsky výtvarník a disident Badiucao, žijúci v Austrálii.

Terčom podvodu sa stala šéfka pobočky Reuters v Šanghaji Brenda Gohová a korešpondentka Reuters pôsobiaca v Hongkongu Jessie Pangová. Podvodné účty pod ich menom sa v priebehu posledných niekoľkých mesiacov objavili na rôznych platformách, vrátane instagramu či siete Telegram.

Podľa agentúry Reuters sa človek či ľudia, ktorí sa za novinárky vydávali, snažili okrem iného získať informácie o aktivistoch spojených s demonštráciami proti prísnym koronavírovým opatreniam, ktoré v Číne vypukli koncom minulého roka.

Čínsky disident Badiucao agentúre Reuters poskytol snímky obrazovky, ktoré ukazujú falošné účty Pangovej zriadené na instagrame a na Telegrame. Iný aktivista povedal Reuters, že na Telegrame tri mesiace konverzoval s človekom, ktorý predstieral, že je Gohová.

Badiucao na podvod upozornil v sobotu na twitteri, kde uviedol, že ho prostredníctvom siete Telegram oslovil diskutér vystupujúci ako Pangová. Žiadal podrobnosti o čínskej platforme zvanej Citizens Daily, ktorá je zameraná na protestné umenie.

Podvodník, ktorý sa predstavil ako "Jessie pracujúci pre Reuters", sa podľa Badiucaa snažil získať dôveru ľudí v chatovacej miestnosti na Telegrame tým, že oznamoval detaily o živote a nedávnej práci Pangovej.

Kladené otázky a spôsob vyjadrovania ale vyvolali u Badiucaa podozrenie, takže požiadal o overenie totožnosti dotknutej osoby prostredníctvom overeného twitterového účtu Pangovej. Podvodník odpovedal, že nemá twitterový účet pod kontrolou, pretože ho spravuje "tím agentúry Reuters". Zároveň Badiucaovi poslal fotografiu novinárskeho preukazu Pangovej, ktorého platnosť už vypršala.

Platforma Citizens Daily bola využívaná na zdieľanie informácií medzi demonštrantami počas novembrových protestov, ktoré vypukli v mnohých čínskych mestách proti čínskej politike nulového covidu, ktoré viedli k rozsiahlym uzáverom a opakovanému masovému testovaniu občanov. Pri niektorých protestoch zazneli aj výzvy na rezignáciu prezidenta Si Ťin-pchinga a na konci vlády komunistickej strany. Peking po demonštráciách väčšinu koronavírových opatrení zrušil.

Aktivista vystupujúci na twitteri pod prezývkou "accelflopping" agentúre Reuters povedal, že ho cez Telegram kontaktoval podvodník vydávajúci sa za Gohovú a aj on na získanie dôvery ukázal záznam novinárskeho preukazu reportérky a uviedol o nej ďalšie podrobnosti. S falošnou "Brendou" konverzoval od konca novembra, pričom hovorili o plánoch na budúce protesty.

Falošná "Jessie Pangová" kontaktovala tiež aktivistu vystupujúceho na twitteri ako "775lighting", podľa ktorého chcela "ukradnúť citlivé detaily" o protestných akciách.

Agentúre Reuters sa zatiaľ nepodarilo zistiť, kto za vecou stojí. Správca platformy Citizens Daily vyjadril podozrenie, že sa na krádeži identity novinárok podieľal čínsky štát. Žiadne dôkazy ale nepredložil. Čínske ministerstvo zahraničia na žiadosť o komentár nereagovalo.