Ruského novinára zadržali a zbili separatisti z východu Ukrajiny

Ruského novinára zadržali a zbili separatisti z východu Ukrajiny YouTube Novaja Gazeta

Reportéra ruského nezávislého denníka Novaja Gazeta v utorok zbili a krátko zadržali na východe Ukrajiny, informoval Výbor na ochranu novinárov (CPJ) sídliaci v New Yorku.

Novinár Pavel Kanygin popísal, že ho držali päť hodín. Vypočúvali ho vraj separatisti podporovaní Ruskom, ktorí patria k samozvanej Doneckej ľudovej republike.

V jednej chvíli naňho mierili zbraňou a pýtali sa ho, či je jedným z nich, alebo patrí k druhej strane (ukrajinskej vláde). "Keď som im povedal, že podporujem mier, jeden z nich ma päsťou udrel do oka," citoval Kanygina britský denník The Guardian.

Zástupca šéfredaktora ruského opozičného denníka Sergej Sokolov výboru CPJ opísal, že Kanygin mal namierené do tlačovej kancelárie Doneckej ľudovej republiky, kde chcel požiadať o akreditáciu, aby mohol z oblasti reportovať. Prehľadali ho a keď u neho našli vizitku jedného ukrajinského novinára, nazvali ho separatisti zločincom a obvinili ho, že pracuje pre ukrajinská médiá.

Následne ho donútili podstúpiť krvný test, ktorý bol podľa nich pozitívny na drogy. Šéfredaktor denníka Novaja Gazeta Dmitrij Muratov povedal, že všetky obvinenia proti jeho reportérovi sú fiktívne. Kanygina následne odviezli na kontrolné stanovište na ukrajinsko-ruskej hranici a prepustili ho.

"Brániť novinárovi v práci, napádať ho a vyhodiť ho z určitého územia, to všetko len posilňuje predstavu, že Donecká ľudová republika má čo skrývať," uviedla koordinátorka európskych a ázijských programov CPJ Nina Ognianová.