Markíza dostala pokutu za neprimeranú krutosť a násilie v Chlapi neplačú

Markíza dostala pokutu za neprimeranú krutosť a násilie v Chlapi neplačú Foto: Markiza

Pokutu 3 tisíc eur dostala Markíza za násilie v seriáli Chlapi neplačú.

 


V novembri televízia Markíza odvysielala ďalší diel seriálu Chlapi neplačú, ktorý podľa rady obsahoval scény s detailným a naturalistickým zobrazením násilných aktov, násilie na živých bytostiach a zobrazoval krutú násilnú smrť človeka bez pocitov ľútosti, preto mal byť označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov.

 


Program bol označený ako vhodný od 12 rokov a vysielal sa v podvečerných hodinách. Špeciálne má rada výhrady k scénam, kde bola postava Nory týraná. „V tejto scéne je jednoznačne zobrazené kruté ubližovanie, intenzívny zásah do telesnej integrity ľudskej bytosti – postava Nory, kde ju útočníci fyzicky týrajú a v tomto prípade je sprievodným znakom absencia ľútosti nad takýmto konaním.... V scéne je zobrazené, ako obeti – Nore zovrie násilník ľavú ruku vo zveráku a po príchode Romana jej ju úderom kladiva na páku zveráka pravdepodobne zlomil. Reakcia na tento úder je bolestivý plač až kvílivý vreskot, ktorý znásobuje emotívny dojem na diváka, ktorý mala predmetná scéna vyvolať," píše kancelária rady.

Odporúčame aj: Ako dopadli Sajfove narážky na referendum či Pastierský list?

„Vzhľadom na charakter programu, dejovú líniu a žáner, sporná scéna kontextuálne zapadala do deja programu, spôsob a forma ich spracovania boli adekvátne vekovej vhodnosti do 12 rokov a intenzita a frekvencia výskytu spornej scény bola nízka," cituje kancelária stanovisko televízie.

Ďalšiu pokutu 4 tisíc eur dostala Markíza za dva komunikáty propagujúce koncert Kylie Minoque a koncert Richarda Müllera a skupiny Fragile, ktoré podľa rady naplnili definíciu reklamy, a preto navýšili celkový povolený 12-minútový časový rozsah reklamy o cca 30 sekúnd.

Odporúčame aj: Ďalšie rozhodnutia rady

Pokutu 3319 eur dostala na poslednom zasadnutí aj televízia JOJ za to, že ešte v roku 2011 pred, počas a po programe Farmár hľadá ženu odvysielala komunikáty propagujúce traktor Zetor Forterra 135. Rada v tomto prípade rozhodovala opätovne, po tom, ako jej prípad vrátil Najvyšší súd.