Za vulgarizmy vo filme Kandidát dostala televízia pokutu

Za vulgarizmy vo filme Kandidát dostala televízia pokutu

Komediálny thriller Kandidát sa vysmieva moci dnešných médií a reklamných kampaní, ktoré manipulujú s ľuďmi a ich úsudkom.

JOJ dostala pokutu 633 eur za odvysielanie filmu Kandidát krátko po večerných správach. Vysielateľ označil film ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov. Obsahoval vulgárne vyjadrovanie a obscénne vyjadrovanie, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých divákov do 18 rokov, píše rada vo svojom rozhodnutí. Takýto program môže byť vysielaný podľa zákona až po 22 hodine.

Film podľa literárnej predlohy Michala Havana a Maroša Hečka je o pozadí politickej kampane kandidáta na prezidenta.

Viac: Všetky rozhodnutia zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu

Kancelária rady kritizuje napríklad tieto dialógy: „Už viem. Zavesíš na youtube, ako Potôň sedí v aute niekde v Petržalke, niekde na parkovisku s nejakou štetkou." ... „Tak si to povedzme na rovinu. Koľko zákaziek si vlastne vyhral v súťažiach a koľko z nich si si vylízal u starých pičiek?"

Kancelária rady spočítala, že vo filme bolo celkovo 60 vulgárnych výrazov. „Obscénne výrazy odzneli 5 krát. Vzhľadom na celkové trvanie programu (spolu 65 x 106 min. bez reklamných prerušení) možno konštatovať pomerne vysokú frekvenciu ich výskytu," píše v podkladoch kancelária.

Film Kandidát získal na medzinárodnom filmovom festivale v Zlíne v súťaži Dúhová Kulička cena za najlepší filmový marketing.