Novinári by mali byť volení a mali by priznávať majetok, navrhuje český poslanec

Novinári by mali byť volení a mali by priznávať majetok, navrhuje český poslanec Ilustr.foto Omediach.com

Novinári by mali byť podľa predsedu KSČM Vojtěcha Filipa volení a mali by rovnako ako poslanci alebo starostovia podávať majetkové priznania.

 

Cez leto sa Filip chystá pripraviť zákon, ktorý by takéto zmeny v Česku zaviedol. S odvolaním na Filipa to napísal server iHNED.cz. Zástupcovia ďalších snemovných strán podobné úvahy väčšinou odmietli.

"Mediokracia víťazí nad demokraciou. Potom budeme musieť siahnuť k tomu, že kto bude chcieť byť novinár, bude musieť byť zvolený. Každé štyri roky sa bude musieť podvoliť voľbe," cituje server Filipa. Funkciu by podľa predstáv šéfa komunistov mali novinári istú na štyri roky, potom by museli svoju prácu pred voličmi obhajovať.

Filip českým Hospodárskym novinám (HN) opakovane potvrdil, že návrh myslí vážne. "Nemyslím to ironicky. Myslím to úplne vážne, najmä vo verejnoprávnych médiách. Tie budú prvé," povedal. Jediný, kto má v Česku ešte slobodu slova, je podľa Filipa editor spravodajstva.

Majetkové priznania by mali novinári verejnoprávnych médií, teda Českej televízie a Českého rozhlasu, zverejňovať už teraz, povedal šéf KSČM. Prehľad o platoch novinárov v týchto médiách je podľa neho dôležitý, keď za ich služby ľudia platia koncesionárske poplatky. Považuje to za kľúčovejšiu zmenu než zavedenie voľby novinárov.

Pirátsky poslanec Tomáš Martínek si takýto postup v médiách nevie predstaviť, voľbu novinárov označil za nezmysel. Pripomenul ale návrh Pirátov na rozšírenie kompetencií Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) na kompletné hospodárenie verejnoprávnych médií. Poslanec Petr Dolínek (ČSSD) aj expredseda STAN Petr Gazdík návrh striktne odmietli. Podpredseda poslaneckého klubu hnutia ANO Josef Hájek by teraz takú zmenu neodmietol ani neodsúhlasil, uviedol. Na to, aby sa rozhodol, by potreboval viac informácií, píše server.

Česká televízia (ČT) aj Český rozhlas (ČRo) už sú čiastočne pod verejnou kontrolou. Poslanecká snemovňa schvaľuje výročnú správu o hospodárení ČT aj správu o hospodárení ČRo. Generálneho riaditeľa ČT a ČRo vyberajú rady ČT a ČRo, ktorých členov volia poslanci.