Filmová fakulta kritizuje čínskeho Krtka

Filmová fakulta kritizuje čínskeho Krtka Reprofoto

Študenti pražskej filmovej fakulty vyvesili na protest proti pražskej návšteve čínskeho prezidenta a najvyššieho predstaviteľa tamojšej komunistickej strany Si Ťin-pchinga na svojej budove na nábreží tibetskú vlajku.

 

 

Mnohí zástupcovia FAMU považujú za nešťastné aj použitie postavičky Krtka od Zdeňka Milera pre nové animované filmy vyrábané v Číne. "Domnievame sa, že predaj práv k tejto postavičke do Číny úplne popiera pôvodnú estetiku a hodnotu Milerovho originálneho diela," píšu študenti vo vyhlásení.

Niektorí zástupcovia Akademického senátu školy na čele s dekanom Pavlom Jechom a tiež časť študentov, predovšetkým z katedier produkcie, dokumentárneho filmu a audiovizuálnych štúdií, považujú za nešťastné "zneužívanie animované figúrky Krtka".
Podobu nových dielov s Krtkom už po minuloročnom uvedení ukážky kritizovali niektorí českí filmári, napríklad scenárista a profesor animovanej tvorby na FAMU Jiří Kubíček. Spomenul napríklad to, že Krtkov duchovný otec Miler zásadne odmietal aj navrhované zásahy svojich kolegov a chcel mať do detailu podobu postavičky vo svojej réžii. Jeho vnučka Karolína Milerová, ktorá koprodukčnú zmluvu s čínskou televíziou uzavrela, pripúšťa, že nový Krtko je iný a že Miler si neprial, aby v jeho diele niekto pokračoval.

Odporúčame aj: Návšteva prezidenta Číny ovládla české správy na internete

Nový Krtko a jeho dobrodružstvo s Pandou podľa nej z postavičky jej deda vychádzajú. Vyzerá ale inak už preto, že je trojrozmerný, a ako povedala Milerová ČTK, bude mať pravdepodobne aj iného diváka, staršie deti, ako mal ten kreslený. S kritikou počítala, stretne sa s ňou podľa nej väčšina toho, čo prináša nejakú zmenu.

"Považujeme za nedôstojné, že prezident Miloš Zeman používal pri svojich minulých cestách do ČĽR túto figúrku ako jeden z nástrojov na presadzovanie obchodných záujmov ČR," hovoria budúci filmári. Obávajú sa, že návšteva čínskeho prezidenta môže znamenať neblahý precedens v politickej orientácii Českej republiky. "Prajeme si, aby podobné absurdity zmizli z politického diania tejto krajiny, aby obhajoba ľudských práv aj slobodného umenia boli na dennom poriadku v oboch krajinách," uviedli študenti FAMU.

"Pretože sme škola slobodomyseľná a vo svojich filmoch aj názoroch sa často kriticky staviame k krivdám a neprávostiam v aktuálnom dianí, nemôžeme nechať bez povšimnutia návštevu, ktorá svojím étosom pripomína politické maškarády komunistického režimu," napísali ďalej študenti filmovej školy.

Sledujte nás na podstránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: