V súvislosti so šírením dezinformácií vzniká Systém rýchlej reakcie

V súvislosti so šírením dezinformácií vzniká Systém rýchlej reakcie Reprofoto EU RAS

Dezinformačné kampane predstavujú vážnu hrozbu pre bezpečnosť volieb v Európe. Pred blížiacimi sa eurovoľbami Európska komisia v týchto dňoch spúšťa Systém rýchlej reakcie, pomocou ktorého sa jednotlivé krajiny budú môcť navzájom varovať pred šíriacimi sa dezinformáciami.

Nedávny škandál spoločností Facebook a Cambridge Analytica ukázal, ako môže zneužívanie osobných informácií zasiahnuť do demokratických procesov.

Členské štáty sa tak budú môcť navzájom upozorniť a koordinovať svoju odpoveď v prípade, že spozorujú dezinformačnú kampaň. Upozornenia budú poskytnuté národným volebným komisiám, úradom pre kybernetickú bezpečnosť a inštitúciám pre ochranu dát v záujme koordinovaného v boji proti pokusom o manipuláciu postupu volieb v Európe.

Zároveň v stredu budú poslanci Európskeho parlamentu hlasovať o uznesení, ktorého cieľom je zhodnotiť doterajšie úsilie EÚ v boji proti nepriateľskej propagande zahraničných aktérov. Očakáva sa, že poslanci zároveň podporia využívanie nových technológií, ktoré by mohli pomôcť potláčať propagandu a falošné účty na sociálnych sieťach.

Predložený text uznesenia tiež dôrazne odsudzuje čoraz agresívnejšie pokusy Ruska, Číny, Iránu a Severnej Kórey oslabiť normatívne základy a zásady európskych demokracií a zvrchovanosť krajín Východného partnerstva prostredníctvom krokov zameraných na podporu extrémistických hnutí a ovplyvňovanie volieb.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.