Alarmujúci prieskum: Až 31% učiteľov II. stupňa ZŠ si myslí, že očkovanie proti korone je prípravou na čipovanie ľudí

Alarmujúci prieskum: Až 31% učiteľov II. stupňa ZŠ si myslí, že očkovanie proti korone je prípravou na čipovanie ľudí Ilustr. foto Spolu

Hoci odborníkmi overená očkovacia látka ešte nie je na trhu, hoaxoch o očkovaní, pôvode či existencii koronavírusu je neúrekom a to žiaľ, aj medzi ľuľmi, u ktorých sa predpokladá istá úroveň poznania a kritického myslenia.

 Najnovší prieskum medzi učiteľmi opäť nemilo prekvapil.

Až 31% učiteľov II. stupňa základných škôl si myslí, že očkovanie proti koronavírusu je prípravou na čipovanie ľudí. Tomu, že pravidelné nosenie rúšok má negatívne zdravotné dôsledky, verí až 39 % učiteľov. Vyplýva to z najnovšieho reprezentatívneho prieskumu agentúry Focus, ktorý bol realizovaný pre stranu Spolu a EPP, na ktorý upozornil učiteľ Juraj Hipš, predseda strany Spolu, a jeho stranícky kolega europoslanec Vladimír Bilčík. Podľa nich výsledky prieskumu sú zdvihnutým prstom aj pre vládu.

Prieskum zistil, že až 44% učiteľov považuje koronavírus za bežné chrípkové ochorenie a len 42% sa chce dať zaočkovať, keď bude k dispozícii vakcína.

Zdroj: Focus pre Spolu a EPP

„Žiaľ, konšpiračný vírus napadol aj naše školy. Veľa hovoríme o potrebe rozvíjania kritického myslenia u žiakov. Rovnako dôležitá sa ale ukazuje aj práca s učiteľmi, ich výberom a prípravou. Pretože pedagógovia sú hlavným kľúčom k zlepšeniu vzdelávania. Ďakujem tým slovenským učiteľom, ktorí ešte konšpiračnému vírusu nepodľahli,“ povedal Hipš.

Mnohí učitelia dôverujú konšpiračným médiám a spochybňujú vedecké poznatky o koronavíruse. 

Alarmujúce sú odpovede na otázku, ktorým médiám učitelia dôverujú. Veľká časť učiteľov považuje za dôveryhodné konšpiračné a pochybné weby ako Hlavnespravy.sk, Zem a vek, Slobodný vysielač či Badateľ. 

Zdroj: Focus pre Spolu a EPP

Odporúčame aj: Prieskum: Hlavné správy a Zem a vek zaradili učitelia medzi najdôveryhodnejšie médiá

Až 62 % učiteľov si myslí, že vláda nezvláda súčasnú situáciu so šírením koronavírusu a takmer polovica je presvedčená, že vláda neposkytuje pravdivé informácie o koronavíruse.

Zdroj: Focus pre Spolu a EPP

„Dôveryhodnosti vlády by určite prospela rozvaha, jasný plán a pravidelné a včasné oznamovanie chystaných opatrení. Nemala by sa napríklad opakovať situácia z minulého týždňa, kedy sa učitelia dozvedeli o zavretí stredných škôl v nedeľu na obed z médií,“ dodáva Hipš, podľa ktorého jedným z riešení ako liečiť konšpiračný vírus je aj kvalitná príprava budúcich pedagógov, podpora súčasných učiteľov, ako aj európska regulácia gigantov ako Facebook, kde sa dezinformácie najviac šíria.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.