Novinka Google: preklady len s mobilom už aj do slovenčiny

Novinka Google: preklady len s mobilom už aj do slovenčiny Foto: Google

Prekladač Google dnes rozširuje funkciu okamžitého vizuálneho prekladu o ďalších 20 jazykov vrátane slovenčiny.

 

 

Už aj slovenskí používatelia môžu spoznávať svet pomocou svojho smartfónu a tiež komunikovať cez zdokonalený konverzačný mód, ktorý sa stáva ešte plynulejším a rýchlejším, píše Google v tlačovej správe.

Funkcia okamžitého vizuálneho prekladu umožňuje okamžité zobrazenie prekladu tlačeného textu, pričom stačí namieriť mobilné zariadenie s Androidom alebo iOS na text, ktorý chcete preložiť, či už je to menu v reštaurácii, nápis na budove, alebo dopravné značenie. Text sa preloží priamo pred vašimi očami v reálnom čase do zvoleného jazyka.

Funkcia okamžitého vizuálneho prekladu doteraz fungovala v 6 svetových jazykoch v kombinácii s angličtinou, pričom oddnes je možné s angličtinou kombinovať ďalších 20 jazykov vrátane slovenčiny.

Odporúčame aj: Ktoré sú najprekladanejšie slová Z a DO slovenčiny na Google?

Táto funkcia nepotrebuje ani prístup na internet, stačí si stiahnuť jazykový balíček daného jazyka (ku každému z jazykov bude stačiť stiahnuť približne 2MB súbor).

Ako na to?
Na preklady v režime „okamžitého vizuálneho prekladu" spustite aplikáciu Prekladač Google a zvoľte preklad z alebo do angličtiny a niektorého z 26 podporovaných jazykov (napr. slovenčiny) a ťuknite na ikonu fotoaparátu, aplikácia vás vyzve na stiahnutie malého jazykového balíčka (~2 MB) a následne je funkcia dostupná aj bez dátového pripojenia a na displeji smartfónu sa zobrazí okamžitý preklad textu, na ktorý namierite objektív.

Dostupná je aj funkcia automatického prekladu obrázkov, pri ktorom aplikácia využíva fotoaparát zariadenia s Androidom alebo iOS. Funguje v 37 jazykoch vrátane slovenčiny, stačí zvoliť jazykovú kombináciu, ťuknúť na ikonu fotoaparátu, nasnímať text a ten sa po odoslaní preloží do zvoleného jazyka.

"Pre cestovateľov a všetkých tých, ktorí sa chcú porozprávať s ostatnými vo vlastnom jazyku sme zdokonalili „konverzačný mód", ktorý teraz funguje rýchlejšie a plynulejšie v 32 jazykoch vrátane slovenčiny a to aj pri pomalom internetovom pripojení. Dostupný je na zariadeniach s Androidom a iOS," píše Google.

Pre tých, čo radi cestujú, je v rámci aplikácie Prekladač dostupná ešte jedna pomôcka. Mnohé jazyky je možné stiahnuť priamo do mobilného zariadenia, pričom preklad potom funguje aj bez internetového pripojenia – v tzv. offline režime. Táto funkcia je dostupná len pre mobilné zariadenia s Androidom.