SME vysvetľuje, prečo vypína diskusie

SME vysvetľuje, prečo vypína diskusie Foto: SME

Možnosť diskutovať pod niektorými článkami na Sme.sk nie je. Sme.sk vysvetľuje prečo je to tak a zároveň sa ospravedlňuje.


Na diskusiách Sme.sk pribudne denne v priemere 4 až 5 tisíc diskusných príspevkov. Na Sme.sk nájdete tri druhy článkov, pod niektoré môžu čitatelia prispievať priamo, pri niektorých je diskusia moderovaná. A už dlhšie obdobie nájdete aj články, pod ktorými SME diskusiu neotvára.

Aktuálne bez diskusii sú články o situácii na Ukrajine či o spore Izraela s Gazou.

SME aj pri článku na redakčnom blogu, kde vysvetľuje, prečo pod niektorými článkami možnosť prispieť neponúka, diskusiu nemá.

„Diskusie na internete by mali byť priestorom na vecnú a neagresívnu výmenu názorov. Často tomu tak ale nie je," píše SME. Práve na úroveň diskusií sa čitatelia sťažujú najčastejšie.

Niektoré redakcie majú možnosť diskusií len cez Facebook (napríklad Omédiách.com). SME ponúka možnosť diskutovať pre tých, ktorí sa zaregistrujú. Pričom diskutujú len cez "alias", ktorý zaručuje väčšiu anonymitu. „ Ľudia, ktorí tam chcú rozumne a vecne argumentovať, sa strácajú v dave tých, ktorí diskutovať nevedia, sú vulgárni, útoční, šíria klamstvá a negatívne emócie," píše SME, ktoré upozorňuje, že rovnaký problém majú aj iné médiá.

Najagresívnejšie diskusie bývajú pri témach, ktoré sa týkajú menšín, náboženstva, či histórie.


Mnohé weby v zahraničí diskusie úplne zrušili. „Niektoré redakcie investujú nemalé finančné prostriedky do početného tímu administrátorov. Ten má kontrolovať každý jeden príspevok, ktorý ľudia v diskusii napíšu. Iné médiá diskusie úplne rušia a chcú peniaze radšej investovať do kvalitných novinárov, ktorí budú písať vynikajúce články. Ani jedno z týchto riešení nie je ideálne," píše SME.
Už minulý rok ohlásila redakcia tzv. moderované diskusie, čo znamená, že pri istých článkoch sa objaví len príspevok, ktorý predtým schváli admin. „Bohužiaľ, nemáme kapacity takto monitorovať každé diskusné vlákno na našom webe."

Prečo pri niektorých článkoch diskusie úplne vypínajú? „Pokiaľ nevieme diskusiu skontrolovať, pokiaľ nevieme zabezpečiť, aby na našom webe neboli vulgárne, rasistické, agresívne alebo lživé príspevky, sme nútení niektoré diskusie neotvárať. Nie, nie je to cenzúra. Je to zodpovedné rozhodnutie. Koniec koncov, za obsah diskusných príspevkov sú zodpovední ich autori, ale aj my."

Pri zrušení diskusie sa rozhodujú sa podľa viacerých kritérií: napríklad aká je spravodajská hodnota textu, záujem čitateľov o tému alebo aké emócie článok vyvoláva. „Sú totiž témy, ktoré v ľuďoch prebúdzajú priveľa negatívnych emócií, a vtedy už pod článkom nenájdete diskusiu, ale len kvantum príspevkov, ktoré v slušnej spoločnosti nemajú miesto."