NATO odmieta, že by na hranice Bieloruska vyslalo vojakov

Severoatlantická aliancia odmieta, že by sa na poľskej a litovskej hranici s Bieloruskom zhromažďovali vojaci, ako tvrdí bieloruský prezident Alexander Lukašenko, informoval spravodajský server BBC.

Obvinenia o chystanej revolúcii podporovanej cudzími mocnosťami poprel litovský prezident Gitanas Nauséda. Proti Lukašenkovi sa cez víkend do minských ulíc opäť vydali desaťtisíce ľudí.

Hovorkyňa NATO Oana Lungescuová uviedla, že aliancia "nie je hrozbou pre Bielorusko ani pre žiadnu inú krajinu" a v regióne žiadnych vojakov nesústredí. "Náš postoj je prísne obranný," dodala hovorkyňa.

V Minsku sa opäť zišli desiatky tisíc ľudí, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s Lukašenkom. Ľudia na Námestí nezávislosti volali "Odíď!". Mnoho z nich na miesto dorazilo pešo, pretože bezpečnostné zložky uzavreli niektoré stanice metra, píše nemecká tlačová DPA, podľa ktorej protest začal pokojne.

Bieloruské ministerstvo obrany pred začiatkom demonštrácie oznámilo, že armáda prevezme ochranu nad národnými pamätníkmi. S akýmikoľvek nepokojmi v okolí sôch či pomníkov sa miesto polície vysporiadajú vojaci, píše sa vo vyhlásení.

Lukašenko, ktorý stojí na čele Bieloruska už 26 rokov, čelí od začiatku augusta masovým protestom a štrajkom. Časť obyvateľov totiž pokladá Lukašenkovo ​​oficiálne oznámené víťazstva v prezidentských voľbách s viac ako 80 percentami hlasov za sfalšované.

Prezident na začiatku tohto týždňa pri návšteve jednej z bieloruských tovární pripustil možnosť nových volieb - avšak pod podmienkou prijatia novej ústavy. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov oznámil, že Moskva považuje reformu bieloruskej ústavy za schodné riešenie súčasnej politickej krízy, píše agentúra Reuters. Moskva podľa šéfa ruskej diplomacie tiež verí, že sa situácia v Bielorusku upokojuje.

Lukašenko v sobotu pri návšteve vojenskej posádky v Grodno neďaleko poľských hraníc varoval pred revolúciou chystanou cudzími mocnosťami a vojakov vyzval, aby sa mali na pozore. Nepriateľská armáda sa podľa neho pripravuje v Poľsku a Litve, čo však obe krajiny odmietajú.

"(Lukašenkov) režim sa ničím nepodloženými tvrdeniami o imaginárnych vonkajších hrozbách snaží odvrátiť pozornosť od vnútorných problémov Bieloruska," reagovala litovská hlava štátu.

Jeden z predstaviteľov poľskej prezidentskej kancelárie Lukašenkovho tvrdenie nazval "propagandou (bieloruského) režimu". "Poľsko ... nemá nič také v úmysle," uviedol predstaviteľ.