Ruská vláda označila Českú republiku a Spojené štáty za nepriateľské krajiny

Ruská vláda označila Českú republiku a Spojené štáty za nepriateľské krajiny Reprofoto RT

Ruská vláda dnes zverejnila zoznam nepriateľských krajín, na ktorý zaradila iba Českú republiku a Spojené štáty. Zároveň stanovila maximálny počet ľudí v Rusku, ktorí pre nich smú pracovať. Podľa Prahy ide o ďalší krok k eskalácii vzťahov nielen s Českom, ale aj s Európskou úniou. Hovorca Kremľa povedal, že označenie iba dvoch štátov ako nepriateľské odráža ochotu Moskvy k dialógu. Ruské úrady dnes zároveň zmrazili ruské účty americkej rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL).

Nariadenie o zozname nepriateľských krajín bolo zverejnené na ruskom oficiálnom internetovom portáli právnych informácií. Uvádza sa v ňom, že zoznam obsahuje štáty, ktoré "vykonávajú nepriateľské akcie proti Ruskej federácii, proti občanom RF alebo proti ruským právnickým osobám". Dokument zároveň obmedzuje počet osôb, ktoré sa nachádzajú na území Ruskej federácie a s ktorými môžu diplomatické zastúpenia, konzulárne úrady, štátne inštitúcie a orgány uvedených štátov uzatvárať pracovné zmluvy. V priloženej tabuľke je u Spojených štátov nula a u Českej republiky číslica 19.

Podľa českého ministerstva zahraničia tento krok Moskvy len ďalej stupňuje napätie vo vzťahoch s ČR, ale aj s Európskou úniou a jej spojencami. "Je nám ľúto, že Rusko volí cestu konfrontácie na vlastnú škodu, lebo takéto opatrenie bude mať nepriamo vplyv aj na prípadný rozvoj kontaktov medzi obyčajnými občanmi, pre turizmus či rozvoj obchodných vzťahov," uviedol Černínsky palác vo vyhlásení. Takýto postup je podľa neho v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, a to najmä vo vzťahu k záväzku umožniť riadne fungovanie diplomatických misií, a s princípom nediskriminácie medzi jednotlivými štátmi.

Česko-ruská diplomatická roztržka začala po oznámení Prahy zo 17. apríla, že z výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticích v roku 2014 sú dôvodne podozriví agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU, čo Moskva odmieta. Česko a Rusko si kvôli tomu vzájomne vypovedali desiatky diplomatov a česká vláda vyradila ruskú spoločnosť Rosatom z tendra na rozšírenie jadrovej elektrárne Dukovany.

Podľa vicepremiéra Jána Hamáčka dnešnej ruský krok potvrdzuje, že Česká republika reagovala vo vrbětickej kauze správne.

Moskva označila USA za nepriateľskú krajinu v čase, keď sa hovorí o možnom usporiadaní stretnutia prezidentov oboch krajín Joea Bidena a Vladimira Putina. Vzťahy veľmocí sú ale už dlhšiu dobu komplikované. Prispeli k tomu sankcie voči Rusku a okrem iného aj marcový rozhovor, v ktorom Biden pripustil, že pokladá Putina za "zabijaka".

Americkú rozhlasovú stanicu Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL), ktorá dnes oznámila, že jej Moskva zmrazila ruskej účty, ruské úrady už skôr označili za "zahraničného agenta" a udelili jej niekoľko pokút za to, že vo svojom spravodajstve túto informáciu neuvádza. Ruský zákon o "zahraničných agentoch", ktorý sa vzťahuje na mimovládne politické organizácie a médiá prijímajúce finančné príspevky zo zahraničia, považujú jeho odporcovia za pokus zdiskreditovať kritické spravodajstvo. RFE / RL sa zákonu odmietla podriadiť. Pokuty, ktoré za to dostala a ktoré dosiahli zhruba 2,4 milióna dolárov, sú podľa nej súčasťou kampane, ktorá má stanicu prinútiť k odchodu z Ruska. "RFE / FL bude ďalej bojovať proti zúfalým pokusom Kremľa cenzurovať nepohodlnú pravdu. Touto drsnou taktikou nás neumlčí a my svoje ruskej publikum neopustíme," reagoval na najnovšie postup Ruska šéf stanice Jamie Fly.