Pozor, noc na nedeľu bude o hodinu kratšia, začne platiť letný čas

V nedeľu začne v Česku platiť letný čas. Hodiny sa o 02:00 posunú na 03:00, noc tak bude o hodinu kratšia. Pôvodne bol letný čas zavedený kvôli úsporám energie, ktoré sú ale teraz zanedbateľné. Niektorí odborníci naopak upozorňujú, že prevažujú negatívne dôsledky pre ľudské zdravie. Štandardný stredoeurópsky čas, pre ktorý sa vžilo nepresné označenie zimné, sa vráti poslednú októbrovú nedeľu.

Chýbajúca hodina v noci zo soboty na nedeľu spôsobí oneskorenie 12 nočných vlakov Českých dráh (ČD). S oneskorením treba počítať pri spojoch na trase z Mníchova cez Ostravu do Varšavy, zo slovenských Michaloviec do Prahy, ďalej vlakov na linke zo Štajerského Hradca do Berlína, z Zürichu do Prahy, z Břeclavi do Budapešti či jedného vlaku idúceho z Prahy do Brna.

Národný dopravca uviedol, že sa bude snažiť oneskorenie znížiť skrátením státia vlakov v staniciach. Dráhy tiež zavedú opatrenia proti ďalšiemu oneskorovaniu spojov v nedeľu. Polohu a oneskorenie vlakov si cestujúci môžu overiť v mobilnej aplikácii Môj vlak, na webe dopravcu alebo na telefóne kontaktného centra ČD.

Letný čas bol v českých krajinách prvýkrát zavedený v rokoch 1915 a 1916. Vrátil sa počas druhej svetovej vojny v roku 1940 a trval do roku 1949. Tretíkrát si Česi začali posúvať hodiny v čase energetickej krízy na konci 70. rokov. Do polovice 90. rokov trval v Česku letný čas pol roka. Od roku 1996 sa republika pripojila k zvyklostiam EÚ a časový posun trvá sedem mesiacov.

Európska komisia v roku 2018 navrhla zrušenie striedania času. Členské štáty sa však nedohodli, ktorý čas bude platiť trvalo. Česká vláda tak v septembri 2021 schválila nariadenie, podľa ktorého sa bude čas meniť aj v ďalších piatich rokoch. Na vydanie nariadenia s termínmi striedania času splnomocňuje vládu zákon z roku 1946.

Podľa prieskumu agentúry STEM/MARK z vlaňajšieho októbra nevyhovuje striedanie letného a štandardného času dvom tretinám Čechov. Medzi ľuďmi ale nepanuje jednoznačná zhoda na tom, aký čas by bolo lepšie zachovať celoročne. Letný čas by preferovalo 40 percent opýtaných, zatiaľ čo opačnú možnosť vybralo 31 percent respondentov. Zvyšok opýtaných nemal jednoznačné preferencie.

Energetické úspory v dôsledku striedania času sú v súčasnosti podľa analytikov len minimálne alebo takmer žiadne. Podľa štúdií sa pohybujú v desiatkach miliónov korún, čo je pre štát zanedbateľná čiastka.

Hovorca energetickej spoločnosti ČEZ Ladislav Kríž vlani na jeseň povedal, že pred rokom 1989 energetici uvádzali ročnú úsporu spotreby elektriny na úrovni 0,4 percenta. "Posun času šetril spotrebu elektriny na svietenie, ale podiel jej spotreby na osvetlenie, hlavne vďaka využitiu účinnejších technológií ako napríklad LED svietidiel, kontinuálne klesá," uviedol Kříž. Klesajúci trend možno podľa neho pozorovať aj pri spotrebe prúdu pre verejné osvetlenie.