Slovensko si na mape slobody tlače polepšilo

Slovensko si na mape slobody tlače polepšilo

Dnes je Svetový deň slobody tlače. Pri tejto príležitosti organizácia Reportéri bez hraníc, ktorá dohliada nad právami novinárov, zverejnila mapu slobody tlače - World Press Freedom Map 2013.

 

 

Mapa: Reportéri bez hraníc

World Press Freedom Map 2013

Podľa mapy Slovensko síce nepatrí medzi krajiny s najlepšími podmienkami pre novinárov, ale určite majú lepšie podmienky, ako novinári v Ázii Južnej Amerike, Afrike, ale aj napríklad v Rusku, Taliansku, či Grécku. Slovensko skončilo na 23. mieste. Oproti minulému roku si o dve priečky polepšilo. Lepšie je na tom Česká republika, Nemecko, Rakúsko, ale aj Poľsko. Zaujímavosťou je, že z pohľadu slobody tlače sme predbehli také krajiny, ako je Veľká Británia, USA a Francúzsko.

Práve v deň Slobody tlače OBSE a pár dní pred tým IPI zverejnili nesúhlas so žalobami slovenských sudcov na médiá súvisiace s kauzou Bonano.

Najlepšie podmienky na prácu majú novinári už tradične v severských krajinách vo Fínsku, Holandsku, Nórsku ale aj v Kanade, Írsku či dokonca v africkej Namíbii.

Veľký prepad zaznamenalo Japonsko, prepadlo sa z 22. miesta až na 53. „Bol ovplyvnený nedostatkom transparentnosti a takmer nulovú úctou k prístupu k informáciám o súvisiacim s Fukušimou," píše organizácia. Veľký prepad má aj Maďarsko, kde bola sprísnená legislatíva voči novinárom.

Na konci rebríčka je Turkménsko, Severná Kórea a Eritrea. "Index slobody tlače neberie priamo do úvahy druh politického systému, ale je jasné, že demokracia poskytuje lepšiu ochranu slobody produkovať a šíriť presné správy a informácie, ako v krajinách, kde sú ignorované ľudské práva," povedal generálny tajomník organizácie Reportéri bez hraníc Christophe Deloire.

Pri stanovení rebríčka sa berie do úvahy legislatíva, ale aj prípady perzekúcií a násilia voči novinárom. Minulý rok bolo pri práci zabitých najviac novinárov, od kedy organizácia vedie takéto štatistiky. Až 175 novinárov bolo zavraždených v Somalsku, 176 v Sýrii a 153 v Mexiku.

Svetový deň slobody tlače vyhlásila v roku 1991 OSN, aby si svet pripomínal základné princípy slobody tlače.