Slovensko si v rebríčku slobody médií polepšilo o 8 miest

Slovensko si v rebríčku slobody médií polepšilo o 8 miest Zdroj: RSF

Slovensko si v rebríčku slobody médií tento rok polepšilo, medzi 180 krajinami je na 27. priečke, oproti predchádzajúcej správe si polepšilo o osem miest. Vyplýva to z dnes zverejnenej výročnej správy organizácie Reportéri bez hraníc (RSF). Podľa nej majú médiá najväčšiu slobodu v škandinávskych krajinách Nórsku, Dánsku a Švédsku, na chvoste hodnotenia sú naopak štáty s autoritárskymi režimami - Čína, Barma, Turkménsko, Irán, Eritrea a Severná Kórea.

Podľa Reportérov bez hraníc nový rebríček dokladá, že na médiá má katastrofálne dopady informačný chaos spôsobený neregulovaným tokom správ v on-line priestore, ktorý pomáha bujnieť dezinformáciám a propagande. V medzinárodnom meradle demokratickej krajiny oslabuje asymetria medzi otvorenými spoločnosťami a autokratickými režimami, ktoré majú nad médiami aj on-line platformami plnú kontrolu a zapájajú sa do dezinformačných útokov, konštatuje správa.

V tejto súvislosti RSF pripomína aj konflikt na Ukrajine, ktorému predchádzalo vzopätie ruskej propagandy. Rusko je v rebríčku na 155. mieste, vlani bolo o päť miest vyššie. Bielorusko tento rok skončilo na 153. mieste, Ukrajina na 106. mieste.

Medzi krajinami, ktoré zaznamenali najväčší prepad, je napríklad Hongkong, ktorý bolo vlani 80., tento rok figuruje na 148. priečke. Skoro o 40 miest si pohoršila po vojenskom puči z roku 2021 Barma, zo 122. na 156. miesto sa prepadol Afganistan, kde sa vlani vrátilo k moci islamistické hnutie Taliban.

Z krajín Európskej únie sa v oblasti slobody médií nedarilo Grécku, ktoré po minuloročnom 70. mieste tento rok obsadilo 108. priečku, či Rakúsku - tento rok 31., vlani 17. Na 91. mieste skončilo Bulharsko, na 85. Maďarsko a na 66. Poľsko. Česko si polepšilo o dvadsať miest, je na 20. priečke.

Novinárska organizácia upozornila, že tohtoročný rebríček vychádza z dát zhromaždených do konca januára, a nezohľadňuje teda aktuálne udalosti vrátane ruského vpádu na Ukrajinu. Uviedla tiež, že tento rok sa hodnotenie uskutočnilo na základe zmenených kritérií, a tak je potrebné výsledky z rokov 2021 a 2022 porovnávať len veľmi opatrne.