V kontrolnej komisii na preskúmanie smrti Lučanského sú aj dvaja novinári

V kontrolnej komisii na preskúmanie smrti Lučanského sú aj dvaja novinári Foto: Facebook MS SR

V záujme získania a vyhodnotenia všetkých dostupných informácií ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zriadila špeciálnu 17-člennú kontrolnú komisiu.

O zastúpenie v komisii prejavili záujem a svojich členov nominovali: Kancelária prezidenta SR, Národná rada SR, Kancelária Verejného ochrancu práv. Svoje zastúpenie v komisii má tiež Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Za opozíciu je v komisii Denisa Saková (Hlas), Marian Kotleba (ĽSNS) a Marián Saloň (Smer). Z koalície je v komisii Petra Hajšelová (Sme rodina), Milan Laurinčík (SaS) a Juraj Krúpa (OĽaNO). v komisii sú aj dvaja novinári - z Aktualít a Pravdy. Aktuality sa iniciatívne ponúkli ministerke samé, už pri vyslovení myšlienky zriadiť komisiu: "Keď ministerka oznámila, že bude iniciovať vznik komisie, ktorá preverí okolnosti smrti Milana Lučanského, rozhodli sme sa, že chceme byť pri tom," napísal šéfredaktor Peter Bardy. Pravdu ministerka následne oslovila. Za web Aktuality.sk je v komisii redaktor Ján Petrovič, za redakciu Pravdy Dominik Hutko, redaktor, ktorý pripravil kontroverzný rozhovor Žitný o tragédii Milana Lučanského: Zabili ste mi kamaráta, kde sa Žitného zabudol spýtať, kto je zdrojom jeho informácií o zabití Lučanského. Tento rozhovor sa stal zdrojom dezinformácií o smrti Lučanského.

„Denník Pravda si váži pravdu. Nech už je akákoľvek. Čo presne sa odohrávalo v hlave bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, to nevieme a zrejme nedokážeme nikdy objasniť. Pochybnosti okolo jeho smrti sú však namieste. Mnohé vyplývajú aj z tohto sumára udalostí. Dúfame, že aj našou účasťou v Kontrolnej komisii, sa ich podarí vysvetliť," napísala redakcia Pravdy k prizvaniu do kontrolnej komisie.

Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy tiež súhlasil s účasťou ich redaktora v komisii. „K rozhodnutiu mať v komisii zástupcu redakcie prispeli aj podnety od verejnosti, aby sme prípad pozorne sledovali, pretože sa vďaka mýtom a konšpiráciám spojeným so smrťou Milana Lučanského reálne otriasajú zvyšky dôvery v kľúčové inštitúcie štátu. Vďaka členstvu v komisii budeme predĺženou rukou verejnosti s možnosťou pýtať sa aj na veci či okolnosti, na ktoré by sa iní členovia komisie nepýtali. Naším cieľom je hľadať pravdu, čo je ďalší dôvod, prečo sme využili možnosť byť k faktom čo najbližšie,“ napísal Bardy. "Verejne vám garantujeme, že nebudeme vynášať informácie o práci komisie, ak bude pracovať v prospech veci. Hneď ako zaregistrujeme akékoľvek snahy prekrúcať fakty, interpretovať ich skreslene či dokonca úplne klamať, budeme mať možnosť konfrontovať dotyčných a budeme to robiť. Informácie, ktoré budeme môcť zverejniť, budeme zdieľať s kolegami, ktorí o ne prejavia záujem. V čase, keď sme prejavili záujem byť v komisii, sme totiž nevedeli, či tam budú zástupcovia viacerých médií. Informácie nebudeme zdieľať s konšpiračnými médiami, ktoré zneužívajú smrť Milana Lučanského a radikalizujú spoločnosť,“ dodal šéfredaktor Akutalít.

Byť v široko koncipovanej komisii nie je podľa neho privilégium. "Sme si vedomí, že treba vrátiť dôveru v systém a sme pripravení byť toho súčasťou,“ dodal.

Odporúčame aj: Komentár Miroslavy Kernovej: V komisii na kontrolu okolnosti smrti Lučanského by nezávislý novinár sedieť nemal

V pondelok 4.1.2021 sa členovia komisie stretli na svojom prvom zasadnutí. Členovia komisie sa zaviazali mlčanlivosťou. „Nemôžem vám podrobne hovoriť, čo sa tam dnes odohrávalo,” povedal podľa Denníka N novinár a člen komisie Petrovič. Podľa neho išlo o organizačné stretnutie, na ktorom panovala zhoda, že všetci členovia chcú mať čo najširšie zdroje informácií k všetkým udalostiam, ktoré sa diali vo väzbe. „Bol som rád, že tam nenastali nejaké politické trenice,“ dodal. „Podľa mňa je dobré, že sú tam aj zástupcovia médií, pretože je to veľmi široko medializovaná vec,“ dodal Petrovič.