Nicholson: Tykám si minimálne s tromi ďalšími mafiánmi

Nicholson: Tykám si minimálne s tromi ďalšími mafiánmi

„Nehanbím sa za to, že som v kontakte s mafiánmi. Dôležitý je výsledok mojej práce," myslí si novinár Tom Nicholson.

 

 

Nedávno niekto zavesil na internet rozhovory Nicholsona s bosom podsvetia Jurajom Ondrejčákom alias Piťom, ktoré zverejnil Nový Čas. V rozhovoroch si tykajú, Piťo pozýva Nicholsona na čaj. „Tom je môj kamarát, hulili sme spolu trávu a nebol som iba jeho zdroj," povedal pre Nový Čas Piťo.

Krátko predtým prišla do SME nahrávka rozhovoru medzi Nicholsonom a jeho bývalým kolegom Martinom Čorejom.

Podľa Mareka Vagoviča, bývalého kolegu Toma Nicholsona, takýto sofistikovaný útok na integritu novinára tu nebol dlhé roky. „Nicholsona formálne dôverné rozhovory s bosom podsvetia nijako nediskvalifikujú. Investigatívni novinári musia občas komunikovať aj s mafiánmi, aby sa dostali napríklad k informáciám o korupcii vo vysokej politike," píše v najnovšom vydaní .týždňa Vagovič, kde priniesol aj podrobný rozhovor s Nicholsonom o tom, ako sa spoznal s Piťom a prečo sa s ním stretával.

Nicholson sa už niekoľko rokov zaoberá tajnými službami a organizovaným zločinom. Píše knihu o podsvetí Portrét gangstra, kde bude kapitola aj o Piťovi. 


Nicholson písal o Piťovi prvýkrát v roku 2007 komentár, že sa stal členom školskej komisie v Lamači. "Nemal som z toho dobrý pocit, pretože som ho predtým neoslovil. Povedal som si, že takto sa predsa nerobí novinárčina, tak som sa za ním vybral do Lamača." A v rozhovore pre .týždeň opisuje, ako vyzeralo stretnutie. „Išli sme do zadnej miestnosti, kde už čakali Piťove gorily. Nebolo to príjemné, pričom sa mi snažil vysvetliť, že denník SME tú tému nafúkol."

V roku 2009 písal Nicholson o Piťovi opäť, keď robil rozhovor s tromi piťovcami, podozrivými z vraždy Daniela Tupého. Rozhovor mu sprostredkoval Piťo: „Volal mi, či by som nemal záujem. Rozhovor som si však nemohol nahrávať, len robiť poznámky. Spýtal som sa vtedajšieho zástupcu šéfredaktora SME Romana Krpelana, či je to pre nás zaujímavé. Súhlasil s tým, že uvidíme, čo z toho vzíde."

Nichloson tvrdí, že si bol vedomý toho, že mafián sa chce dostať do médií. „Je len na novinárovi, aby sa nenechal zneužiť. Článok, ktorý vznikne aj na základe takýchto rozhovorov, má však oveľa väčšiu hodnotu. Aj gangstri musia byť pod drobnohľadom médií, pretože majú veľký vplyv na politiku a verejný život na Slovensku."

Napríklad Piťo mu volal, že chce, aby o ňom napísal článok. Odmietol to, lebo išlo o spor dvoch mafiánskych skupín. Zároveň hovorí aj to, že aj Piťo ako zdroj bol preňho užitočný. „Napríklad sme sa stretli, keď zavraždili Ernesta Valka. Hovoril mi, ako sa zoznámili, že chodili spolu na večere, opísal mi ich vzťah. Keď som to potom doma prepísal, bolo mi jasné, že ide o veľmi vzácne informácie, ku ktorým sa novinár bežne nedostane. Inokedy mi povedal, kto sa stal šéfom jedného z odborov v SIS."

Piťo nie je jediný mafián, s ktorým si tyká. „Tykám si aj s minimálne tromi ďalšími mafiánmi. Oni nestrpia žiadne vykanie. Keď sa s nimi prvýkrát stretneš, automaticky ti podajú ruku a predstavia sa krstným menom. Chcú dať najavo, že nie sú súčasťou oficiálneho sveta, majú iné pravidlá. Ako Kanaďan navyše nemám cit pre situácie, keď treba niekomu tykať, respektíve vykať a čo to vlastne znamená. Dnes už chápem, že z tykania vyplýva, že toho človeka prijímaš bližšie k sebe."

Piťo je už dva roky vo väzbe. Dovtedy sa s ním Nicholson stretával pravidelne. „Približne raz za dva mesiace. Stretávali sme sa v jeho krčme, na pumpách aj v reštauráciách. Obvykle sme debatovali asi hodinu."