Rádio_FM pripravilo pre svojich fanúšikov tričká od známych dizajnérov

Rádio_FM pripravilo pre svojich fanúšikov tričká od známych dizajnérov

Rádio_FM prichystalo pre svojich fanúšikov limitovanú edíciu brandovaných tričiek od slovenských dizajnérov a výtvarníkov zvučných mien. Na tvorbe vizuálov pracovali umelci ako napríklad Erik Šille, Ondrej Jób, Martin Jenča „Žltý", či Martin „Shooty" Šútovec. Tričká s vlastným motívom navrhli pre relácie Pohoda_FM, Baláž a Hubinák, Signall_FM, Exclusive_FM, Schmidt and Triaška_FM a Headbanger_FM. Vznikli však aj verzie, ktoré nosia všeobecný odkaz značky Rádia_FM.

 


Martin Jenča z kreatívneho štúdia Milk, ktorý je známy aj pod prezývkou Žltý, vytvoril vizuál k relácii Pohoda_FM. Ako tvrdí, bola to pre neho intuitívna voľba. „Baví nás metafora, ktorá tam vzniká. Tým, že sa autorsky podieľame aj na vizuále festivalu Pohoda a páči sa nám aj relácia Pohoda_FM , bol tento výber nevyhnutný," vyjadril sa na margo výberu Žltý. Kreatívne štúdio Milk pracovalo najmä s typografiou a farbami. „Naším cieľom bolo, aby mal náš vizuál život a zároveň aby vedel komunikovať Rádio_FM," dodal Žltý. Kreatívne štúdio Milk, ktorého je Žltý lídrom, vytvorilo pre účely brandovaných tričiek motív aj pre relácie Signall_FM (Martin Kahan) a pre reláciu Exclusiv_FM (Andrej Barčák).

Ako sa vyjadril, dizajnérom zo štúdia Milk sú relácie, ktorým vytvárali vizuál veľmi blízke, pretože prinášajú stále niečo nové. Ďalším z dizajnérov je Maroš Schmidt, ktorý vytvoril vizuál pre novú reláciu, ktorú na vlnách Rádia_FM od mája tohto roka uvádza spolu s Oljou Triaška Stefanovič. Relácia Schmidt & Triaška_FM prináša témy o vizuálnom umení a kultúre. V motíve trička môžeme podľa Schmidtových slov vidieť elektrotechnickú inštaláciu so špecifickým názvom "Banánik v čokoládke." Mená moderátorov sú akoby "povyšívané" z káblika, ktorý prepája obe súčiastky, pričom nápis _FM svieti.

„Je to uzavretý obvod v ktorom je energia, ktorá každý druhý štvrtok od 20:00 do 22:00 rozžiari Rádio_FM," vysvetlil dizajnér Maroš Schmidt. Karikaturista Martin „Shooty" Šútovec vytvoril pre Rádio_FM kresbu muža počúvajúceho rádio, ktorý rôznymi znakmi navonok pripomína zástupcu takzvanej hipsterskej komunity. A ako Shootymu skrsla práve táto asociácia? „Neviem, či majú „hipsteri" nejakú komunitu, každopádne Rádio FM je určite rádiom pre ľudí hľadajúcich niečo originálnejšie. Už len to, že niekto v dnešnej dobe chce nájsť v rádiu niečo originálne, je skutočne veľmi extravagantné. Dakedy sme na to nemali pomenovanie, v dnešnej dobe už máme," vyjadril sa k ilustrácii Shooty. Ako dodal: „Každá doba má pózerov, ktorí si v snahe po originalite navrhnú uniformu. Obyčajný človek v tričku nie je vizuálne ničím zaujímavý, tak som sa snažil na poslucháča na tričku nacapkať všetky pseudo-originálne klišé, ktoré sú vďaka internetu rovnaké na celom svete." Grafický dizajnér Ondrej Jób , ktorý sa vo svojej tvorbe upriamuje na dizajn písma, si pre tvorbu vizuálu vybral metalovú reláciu Rudiho Rusa Headbanger_FM. „Dôvodom mojej voľby je práve vizuálna stránka metalu. Pri všetkých tých symboloch a logách si každý milovník typografie príde na svoje.

Motív Headbanger_FM som teda poňal jednoducho a formálne - snažil som sa vizualizovať hluk a rytmus metalu," vyjadril sa Jób. Výtvarníčka Lenka Rajčanová nadviazala pri tvorbe svojho vizuálu na už tradičnú ikonu psa stojaceho pri gramofóne His master´s voice. Pes Lenky Rajčanovej má však na ušiach sluchátka a zjavne počúva Rádio_FM. „His master's voice je ikona, ktorú si každý spája s tradíciou a kvalitou, preto som aj pre Rádio_FM zvolila tento motív," upresnila Lenka Rajčanová. Dizajnér Rudolf Vychovalý si pre stvárnenie svojho motívu vybral reláciu Baláž a Hubinák. Pri tvorbe použil technológiu minimalistického portrétovania. „Baláž a Hubinák sú relácia, ktorú som na FM-ku počúval asi najčastejšie, a keď som uvidel oznam o súťaži, bola to prvá vec, ktorá ma ako motív pre dizajn napadla. Základom pre portréty bolo zachytiť ich typické črty, symetriu a jednoduché línie, čo si vyžiadalo veľa trpezlivosti," konštatoval Vychovalý. Tričká, ktoré vytvoril pre Rádio_FM výtvarník Erik Šille sú výňatkom z jeho dvoch známych obrazov Zem naša úrodná a Burial.

Pôvodne hľadal nejaký emblém, ktorý by sa stotožňoval s Rádiom_FM, nakoniec sa však rozhodol použiť už existujúce obrazy, ktoré podľa neho obsahujú široké spektrum námetov a ikon a odzrkadľujú súčasnú spoločensko-kultúrnu situáciu, a preto sa mu zdali byť pre náročnejšieho poslucháča Rádia_Fm vhodné. „Išlo mi skôr o kvalitu, nechcel som prvoplánovo silou mocou vytvoriť niečo na objednávku priamo pre Rádio_FM." Záujemcovia o exkluzívnu edíciu budú môcť tričká získať kúpou na festivale Pohoda, alebo výhrou v jednej z pripravovaných súťaží Rádia_FM.