Prvé mená manažmentu nového generálneho riaditeľa RTVS sú už známe

Prvé mená manažmentu nového generálneho riaditeľa RTVS sú už známe Vincent Štofaník FOTO: RTVS

Ľuboš Machaj nastupuje do pozície generálneho riaditeľa RTVS o pár dní a s ním v krátkom čase aj ďalší členovia jeho nového manažmentu.

Na dôležitú pozíciu šéfky spravodajstva nastúpi dlhoročná novinárka, ktorá pracovala aj pre politickú stranu, Mária Hlucháňová, potvrdil v rozhovore pre SME Machaj.

Mária Hlucháňová, ktorá je aktuálne redaktorkou denníka Pravda, vyštudovala Právnickú fakultu UK. V minulosti bola redaktorkou Slovenského rozhlasu, šéfredaktorkou Rádiožurnálu a redaktorkou Rádia Slobodná Európa. Bola členkou aj predsedníčkou Rady Slovenského rozhlasu. V roku 2017 pôsobila v Rádiu Aktual Martina Lengyela.

Hlucháňová, ktorá má byť garantom nezávislosti spravodajstva, má však aj bohatú politickú minulosť spojenú so stranou KDH. Pred viac ako desaťročím z médií odišla a pôsobila v KDH - bola riaditeľka komunikačného odboru KDH, šéfka prezidentskej kampane Pavla Hrušovského a jeho odborná poradkyňa, poslanecká asistentka a bola aj na kandidátke tejto strany.

Reprofoto TV Pravda

Machaj politickú minulosť Hlucháňovej nepovažuje za problém. "Toto bolo už dávno a nemyslím si, že by to mohlo nejako ovplyvňovať jej prácu. Diskutovali sme o tom a podľa mňa to nehrozí. Beriem ju ako skúsenú a rešpektovanú novinárku," povedal pre SME budúci šéf RTVS.

Machaj pre SME potvrdil aj ďalšie mená, ktoré sa dostanú do vedenia telerozhlasu. Na pozíciu programového riaditeľa televízie sa dohodol s Vincentom Štofaníkom, programovým riaditeľom rozhlasu sa má stať Ľuboš Černák. S obomi pracoval v rádiu Twist aj v RTVS za Miloslavy Zemkovej.

Vincent Štofaník pracoval na rôznych pozíciách v súkromných médiách (Twist, TA3) aj verejnoprávnej televízii. Bol šéfom Reportérov a programovým riaditeľom Slovenského rozhlasu. V roku 2019 pre nezhody s vtedajším šéfom spravodajstva a publicistiky Vahramom Chuguryanom z vedenia investigatívnej relácie odišiel. V RTVS ostal - pokračoval v Sekcii generálneho riaditeľa ako projektový manažér ale pracoval aj ako rozhlasový moderátor. V roku 2020 ho Rezník urobil Intendantom Jednotky.

Ľuboš Černák vyštudoval žurnalistiku na FF UK, začínal ako hlásateľ Československého rozhlasu. Pôsobil ako moderátor Rádia Rock FM, Rádia Twist a Rádia Expres. Bol aj šéfredaktor Rádia Rock FM, výkonný riaditeľ Rádia Viva. Neskôr výkonný riaditeľ a konateľ Media SRo  a od 2011 Media RTVS. Za Miloslavy Zemkovej bol šéfom sekcie komunikácie RTVS. Bol aj šéfdramaturgom Rádia Slovensko.

Machaj chce do svojho tímu prizvať aj Miloslavu Zemkovú, s ktorou bol vo vedení za jej šéfovania v rokoch 2006 až 2012. "Miloslave Zemkovej dôverujem, nemusíme si mnohé veci okolo verejnoprávnych médií vyjasňovať a nezakrýva, že spolu diskutujeme," povedal Machaj pre SME.

„Ak ma do svojho tímu prizve, pôjdem rada, ale nie na riadiacu pozíciu. Nechcem ísť do manažérskej pozície, skôr si viem predstaviť nejakú projektovú, konzultačnú alebo organizačnú spoluprácu,“ povedala pre SME Zemková a minulý týždeň dodala, „diskusiu sme zatiaľ neuzavreli a naše predstavy sa musia stretnúť. Ešte je potrebné si k tomu sadnúť".