Francúzsky Senát schválil zrušenie koncesionárskych poplatkov

Francúzsky Senát schválil zrušenie koncesionárskych poplatkov Foto: Omediach.com

Francúzsky Senát schválil ako súčasť opatrení na podporu kúpnej sily zrušenie poplatku verejnoprávnym audiovizuálnym médiám. Informoval o tom denník Le Monde. Zrušenie koncesionárskeho poplatku bolo predvolebným sľubom znovuzvoleného prezidenta Emmanuela Macrona.

Opatrenia schválené v utorok počítajú s kompenzáciou. Štát na verejnoprávne médiá vyčlení časť príjmov z dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške zhruba 3,7 miliardy eur. Verejnoprávne médiá volajú po stálom zdroji financovania, aby si zachovali nezávislosť. Minulý týždeň kvôli plánovanému opatreniu štrajkovali.

Koncesionársky poplatok, ktorý je vo výške 138 eur ročne na domácnosť v kontinentálnom Francúzsku a 88 eur vo francúzskych zámorských územiach, tento rok vyniesol 3,2 miliardy eur z 3,8 miliardy eur, ktoré išli verejnoprávnym médiám. Hlavnými príjemcami sú France Télévisions a Radio France. Opatrenie prešlo v pomere 196 ku 147 hlasom.

Poplatok platí vo Francúzsku každá domácnosť, ktorá vlastní televízor. Výnimku majú ľudia s nízkymi príjmami alebo handicapovaní. Ostatní ho neodvádzajú, aj keď sledujú programy na počítači, tablete alebo na smartfóne.

Kompenzáciu Senát obmedzil do konca roku 2024. Riešenie navrhnuté Národným zhromaždením, teda dolnou komorou, "môže byť iba dočasné", konštatoval Jean-François Husson z Republikánov (LR). "Stále čakáme na reformu audiovizuálneho sektora a vecnú debatu," zdôraznil Roger Karoutchi z rovnakej strany.

"Súhlasíme so zrušením koncesionárskych poplatkov, otázkou je, ako budeme v budúcnosti financovať verejnoprávne vysielanie," uviedol Laurent Lafon, centristický predseda kultúrneho výboru. Jeho skupina chcela, aby sa zrušenie odložilo o jeden rok.

Proti zrušeniu poplatku hlasovali tri ľavicové zoskupenia. "Na verejnoprávnom vysielaní, a teda aj na jeho financovaní, nám veľmi záleží," vyhlásil socialista Jean-Pierre Sueur. Uviedol ale zároveň, že koncesionársky poplatok "je dnes zastaraný".

Minulý štvrtok verejnoprávne médiá protestovali proti plánovanému zrušeniu poplatku. Rozhlasové stanice France info, France Inter alebo France Culture vysielali namiesto ranných pásiem len hudbu, zatiaľ čo televízia France 2 vysielala reprízy relácií. Spravodajské kanály France 24 a franceinfo dali na svoje webové stránky upozornenie o prerušení vysielania.