Parlament v prvom čítaní schválil nový zákon o televízii a rozhlase

Parlament v prvom čítaní schválil nový zákon o televízii a rozhlase Ilustr. foto: RTVS

Parlament v stredu hlasmi vládnych poslancov v prvom čítaní schválil nový zákon o verejnoprávnej televízii a rozhlase (STVR). O predlohe, ktorú chce vláda dosiahnuť okrem iného výmeny terajšieho riaditeľa stanice, by snemovňa mala defnitívne rozhodnúť na svojej budúcej schôdzi. Opozícia nový zákon kritizuje a tvrdí, že vláda chce verejnoprávne médium ovládnuť.

O vládnom návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) začala snemovňa rokovať pred týždňom v stredu. V ten istý deň ale bola schôdza prerušená v reakcii na atentát na Fica. Zadržaný útočník podľa uniknutej nahrávky povedal, že nesúhlasí s politikou vlády a že sú likvidované médiá. Položil pritom rečnícku otázku: Prečo je napádaná RTVS?

Vládne strany po atentáte odmietli výzvy opozície, aby nepresadzovali návrhy, ktoré rozdeľujú spoločnosť; za jeden z nich opozičné strany označili práve zákon o STVR.

"Ak koalícia myslí snahu o spoločenský zmier vážne, tak poďme spolu hovoriť o tom, ako reálne zlepšiť fungovanie RTVS. A zastavme nebezpečné snahy o jednofarebné stranícke ovládnutie televízie a rozhlasu," uviedol po hlasovaní snemovne predseda najsilnejšieho opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

Na potrebe dosiahnuť zmier v rozdelenej slovenskej spoločnosti sa po atentáte na Fica zhodli parlamentné strany aj poprední politici krajiny; menej jednotní už boli v názore na to, ako to zabezpečiť.

Vládni politici tvrdia, že vysielanie RTVS stráca prvky nezávislosti a objektivity. Navrhnutý zákon počíta s tým, že vo funkcii skončí doterajší generálny riaditeľ stanice Ľuboš Machaj. Funkcie sa ujal na pôvodne päťročné obdobie za bývalej vlády v lete 2022.

Vedenie RTVS ale aj napríklad mimovládne organizácie Amnesty International Slovensko už predtým tvrdili, že vláda chce verejnoprávne médium dostať pod kontrolu. Nesúhlas s chystanými zmenami vyslovila aj časť pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, minulý týždeň potom zamestnanci RTVS vyhlásili štrajkovú pohotovosť.