Na vkladných knižkách je až miliarda eur s nulovým úrokom. Na termiňákoch pritom môžu po rokoch opäť zarobiť

Na vkladných knižkách je až miliarda eur s nulovým úrokom. Na termiňákoch pritom môžu po rokoch opäť zarobiť Foto: Slovenská sporiteľňa

Historický sporiaci produkt – vkladnú knižku - vlastní v Slovenskej sporiteľni viac ako 300-tisíc Slovákov. Majú tam uložený obrovský balík peňazí. Tie ale dlhodobo nezarábajú. Ak si však knižku teraz sami zrušia a presunú na terminovaný vklad, ich peniaze sa konečne začnú zhodnocovať. Banka totiž dvíha úrokové sadzby na termínovaných vkladoch. A to nielen pre sporiteľov na vkladných knižkách, ale pre všetkých klientov.

Znie to možno neuveriteľne, ale až 310-tisíc Slovákov a Sloveniek má stále doma, možno aj pod matracom, 330-tisíc vkladných knižiek s celkovou hodnotou miliardy eur. V priemere má každý majiteľ vkladnej knižky na nej uložených tritisíc eur. „Sú však aj takí, ktorí majú na vkladnej knižke niekoľko stotisíc eur,“ konštatuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Zaujímavosťou je, že najvyššia suma, ktorá je na jednej vkladnej knižke, je 1,9 milióna eur.

Budúcnosť nie je vkladná knižka

Vkladná knižka bola historicky obľúbený, no dnes už nevýhodný sporiaci produkt, s úrokom len 0,01 percenta ročne. „V čase inflácie, ktorá sa v týchto mesiacoch pohybuje okolo 15 percent, je držanie peňazí na vkladnej knižke veľmi neefektívne. Tritisíc eur spred piatich rokov stratilo kvôli rastu cien už viac než 700 eur zo svojej kúpnej sily,“ konštatuje Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne. Ak ľudia nechcú, aby sa im úspory ďalej znehodnocovali, odporúča im vybrať si peniaze a dať ich do výhodnejších produktov. Pre odvážnejších odporúča investovanie, pre konzervatívnejších napríklad termínované vklady.

Nulové úroky na vkladoch končia

Slovenská sporiteľňa preto prichádza od apríla s novinkou. Dvíha totiž úroky na termínovanom vklade. Na vyššie úroky budú mať nárok všetci, nielen tí, ktorí si zrušia vkladnú knižku a svoje peniaze uložia na termiňáku.
„Na výber je 12-mesačná a 36-mesačná viazanosť, od toho sa odvíja aj výška úrokovej sadzby,“ upresňuje Marta Cesnaková. Pre klientov bez vkladnej knižky platí úroková sadzba do 2 percent ročne. „Tí, ktorí si do konca mája zrušia vkladnú knižku a svoje úspory si uložia na termínovanom vklade, získajú k dobru ešte ďalšieho pol percenta,“ hovorí Marta Cesnaková.

Termínovaný vklad si môžu klienti založiť cez aplikáciu George alebo v ktorejkoľvek pobočke na Slovensku. Pre majiteľov vkladných knižiek, ktorí chcú získať výhodnejšiu úrokovú sadzbu na termínovanom vklade platí, že si ju musia prísť zrušiť do pobočky banky a zároveň si založiť termínovaný vklad.