Malta tvrdí, že zatkla všetkých mužov zapojených do vraždy novinárky

Malta tvrdí, že zatkla všetkých mužov zapojených do vraždy novinárky

Maltská polícia tvrdí, že sa jej podarilo chytiť všetky osoby, ktoré sa podieľali v roku 2017 na vražde miestnej investigatívnej novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej. V noci na dnes boli obvinení dvaja muži, ktorí údajne dodali výbušninu, ktorá ženu zabila, napísala agentúra Reuters. Malta bola v minulosti opakovane kritizovaná za to, že sa dostatočne nesnaží objasniť prípad, ktorý je často porovnávaný s neskoršou vraždou Jána Kuciaka.

"Na základe dôkazov, ktoré máme, sme schopní povedať, že všetky osoby zapojené (do vraždy), od strojcov po vykonávateľa, sú zatknuté alebo čelia obvineniu," uviedol vyšetrovateľ Angelo Gafa.

V noci na dnes boli obvinení dvaja muži z toho, že predali výbušninu, ktorú trojica iných mužov neskôr umiestnila pod auto investigatívnej novinárky. Obaja muži ale obvinenie odmietajú.

Na Malte sa odohráva súd s trojicou mužov, ktorí boli podľa obžaloby vykonávateľomi vraždy. Jeden z troch obžalovaných, Vincent Muscat, priznal vinu a dostal trest 15 rokov odňatia slobody. Podľa maltského tlače Muscat uzavrel so štátnymi zástupcami dohodu, vďaka ktorej mu bol výmenou za informácie vymeraný nižší trest. Muscatova výpoveď bola údajne kľúčová pre zatknutie dodávateľov traskaviny.

Vo väzbe sa nachádza podnikateľ Yorgen Fenech, ktorý je vyšetrovateľmi považovaný za strojcu vraždy. Muž to ale odmieta a čaká na rozhodnutie súdu. Jeho zatknutie v roku 2019, kedy sa snažil utiecť z Malty na palube svojej jachty, vyvolalo na ostrove vážnu politickú krízu. Kvôli nej v januári 2020 odstúpil z funkcie premiér Joseph Muscat, ktorý viedol vládu od roku 2013. Vďaka spolupráci s úradmi dostal milosť Melvin Theuma, ktorý bol údajne sprostredkovateľom medzi strojcami a vykonávateľmi atentátu.

Daphne Caruanová Galiziová bola zavraždená pred svojim domom v októbri 2017. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že vražda súvisí s jej povolaním investigatívnej novinárky. Na svojom webe žena písala o prípadoch korupcie vo vysokých sférach politiky a biznisu na Malte.

Maltské úrady v minulosti čelili kritike od medzinárodných organizácií či Európskeho parlamentu, že pristupujú k vyšetrovaniu pomaly. Podľa premiéra Roberta Abela ale obvinenia dvoch mužov ukazuje, že na Malte funguje právny štát. Premiér tiež sľúbil, že jeho vláda bude aj naďalej podporovať vyšetrovanie všetkých okolností vraždy.