V Pandora Papers novinári odhalili podozrivé transakcie stoviek politikov a známych osobností

V Pandora Papers novinári odhalili podozrivé transakcie stoviek politikov a známych osobností

O podozrivých finančných transakciách stoviek politikov a ďalších osobností z viac ako 90 krajín v rámci projektu Pandora Papers informovalo Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ). Zmieňuje sa napríklad o jordánskom kráľovi Abdalláhovi II., prezidentoch Ukrajiny, Keni a Ekvádoru či o bývalom britskom premiérovi Tonym Blairovi. Získané dokumenty popisujú aj aktivity 130 miliardárov z Ruska, USA alebo Turecka a mnohých veľvyslancov, starostov, ministrov, poradcov či generálov. Podľa českého serveru investigace.cz, ktorý sa projektu zúčastnil, sa kauzy týkajú 300 Čechov a tiež českého premiéra Andreja Babiša. Presah majú aj na Slovensko.

 ICIJ získalo viac ako 11,9 milióna finančných záznamov a 2,94 terabajtov utajovaných informácií od 14 offshorových spoločností. Na projekte sa podieľalo viac ako 600 novinárov zo 117 krajín sveta a 150 médií. Dokumenty sa zmieňujú aj o viac ako 40 Slovákoch a offshorových firmách s väzbou na Slovensko.

V porovnaní s podobnými projektmi z minulosti, ako boli Panamské podklady (Panama Papers), Paradise Papers či databáza Offshore Leaks (Úniky v daňových rajoch), sa jedná o najväčší objem uniknutých dát.

Majetok v Británii a Spojených štátoch v hodnote 100 miliónov dolárov podľa zverejnených dokumentov tajne nazhromaždil jordánsky kráľ, zatiaľ čo niekdajší premiér Blair spoločne s manželkou ušetril cez 312.000 libier na dani z nákupu nehnuteľnosti pri kúpe svoje londýnskej kancelárie, uviedol server BBC.

Dokumenty sa týkajú aj azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva a jeho rodiny, ktorí sú podľa ICIJ zapletení do nákupov britských nehnuteľností v hodnote viac ako 400 miliónov libier. Rodina, dlhodobo obviňovaná z korupcie, nakúpila okrem iného londýnsky blok kancelárskych budov pre prezidentovho 11-ročného syna.

Ruského prezidenta Vladimira Putina zasa dokumenty spájajú s tajným majetkom v Monaku. Putinovo meno sa v dokumentoch priamo neobjavuje, spomena však niekoľko ľudí z jeho blízkeho okolia vrátane jeho priateľa z detstva Pjotra Kolbina. Toho kritici označovali za "peňaženku" pre Putinovo bohatstvo, píše denník The Guardian.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tesne pred víťazstvom vo voľbách v roku 2019 presunul svoj majetok do tajnej offshorovej firmy. V hlasovaní vtedy zvíťazil s kampaňou sľubujúcou boj proti súčasnému politickému systému a korupcii.

Český premiér Andrej Babiš si podľa záznamov cez offshorové firmy poslal takmer 400 miliónov českých korún, za ktoré potom kúpil nehnuteľnosti na francúzskej Riviére. Predseda vlády obvinenia odmietol a ČTK povedal, že ide o pokus o očiernenie jeho osoby a o ovplyvnenie nadchádzajúcich parlamentných volieb v Česku.

Kenský prezident Uhuru Kenyatta a šesť členov jeho rodiny podľa novinárov tajne vlastnili sieť offshorových spoločností.

Utajené vlastníctva dokumenty ukazujú aj v prípade najbližších osôb pakistanského premiéra Imrana Chána, vrátane niekoľkých vládnych ministrov a ich rodín.

Okrem politikov sa v odtajnených dokumentoch objavila napríklad kolumbijská speváčka Shakira, nemecká modelka Claudia Schiffer a legendárny indický hráč kriketu Sačin Tendulkar.