Počet nakazených vo Wu-chan bol oveľa vyšší, ako Čína uvádzala

Počet nakazených vo Wu-chan bol oveľa vyšší, ako Čína uvádzala Ilustr. foto WHO

Počet ľudí, ktorí sa nakazili ochorením COVID-19 v čínskom meste Wu-chan, je zrejme oveľa vyšší, než uvádzajú čínske zdravotnícke štatistiky. Podľa štúdie čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb by infikovaných mohlo byť až desaťkrát viac, napísala agentúra AFP. Wu-chan bol prvým mestom na svete, kde bolo začiatkom roka zaznamenané veľké ohnisko nového koronavírusu.

 Čínske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb vyhodnotilo výsledky sérologických testov uskutočnených vo Wu-chan a ďalších čínskych oblastiach prieskumu v tohtoročnom prvom polroku. Z 22.000 účastníkov prieskumu vo Wu-chan ich 4,43 percent malo v krvi protilátky na covid-19, čo znamená, že sa v minulosti nakazili koronavírusom.

Ak by sa výsledok prieskumu zovšeobecnil na celú populáciu Wu-chan, kde žije približne 11 miliónov obyvateľov, tak by to znamenalo, že v meste bolo infikovaných zhruba 490.000 osôb. Čínske zdravotnícke štatistiky tu pritom registrujú len približne 50.000 potvrdených prípadov nákazy.

Čína bola v minulosti kritizovaná za to, že tajila informácie o priebehu epidémie vo Wu-chan. Aktivisti, ktorí sa snažili z mesta prinášať nezávislé informácie, úrady zadržali. Jedna z aktivistiek, bývalá advokátka Čang Čan, bola kvôli reportážam z Wu-chan odsúdená tento pondelok k štvorročnému väzeniu. Perzekuovaní boli mnohí novinári, niektorí boli alebo sú stále nezvestní.

Čínska vláda sa snažila výrazne ovplyvňovať informovanie o koronavíruse aj v zahraničí, prostredníctvom platených inzerátov, napríklad aj na Slovensku.

Podrobnosti: Vzbura v Trende proti kontroverznému inzerátu Čínskej ambasády

Podľa expertov je rozdiel vysvetliteľný aj tým, že mnoho ľudí sa nenechalo počas akútnej fázy epidémie testovať. Prvé testy navyše nemuseli byť dostatočne presné.

Do štúdie bolo zahrnutých aj 12.000 sérologických testov uskutočnených v ďalších čínskych oblastiach a provinciách. V tomto prípade ale zdravotníci našli iba dve osoby, ktoré mali v krvi protilátky proti koronavírusu.

Výsledky potvrdzujú, že v Číne sa epidémie sústredila iba vo Wu-chan a jeho okolí, uvádza agentúra AFP. Mesto bolo kvôli ochoreniu v karanténe od januára do konca marca. V oblasti zomrelo v súvislosti s covidom-19 približne 4000 osôb, zatiaľ čo v celej Číne, kde žije 1,4 miliarda osôb, je evidovaných 4634 obetí.

Na začiatku januára má do Číny pricestovať misia vedcov a odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Jej úlohou bude skúmať počiatky epidémie. Predstavitelia WHO uisťujú, že misia nebude pod dohľadom čínskych úradov.