Mika a Dvořák kritizujú situáciu v poľských médiách

Mika a Dvořák kritizujú situáciu v poľských médiách Foto:RTVS

RTVS aj Česká televízia sa pripojili k výzve Európskej vysielacej únie (EBU) adresovanej poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi a premiérke Beate Szydlovej.

 


EBU ich vo výzve upozorňuje na nebezpečenstvá, ktoré pre demokratickú spoločnosť vznikajú zásadným oslabením verejnoprávnych médií, a vyzýva poľského prezidenta, aby zmenu zákona nepodpísal. „RTVS sa k tejto vyzve EBU pripája, nakoľko zdieľa spoločne hodnoty verejnoprávnosti spolu s ostatnými členmi vysielacej únie," povedala pre Omédiách.com Dominika Šulková z RTVS.

 

Nové mediálne zákony, ktoré presadila súčasná poľská vláda, idú podľa vyjadrenia EBU proti základným princípom a ustáleným štandardom médií verejnej služby kdekoľvek v Európe. "Ide o priamy útok na nezávislosť verejnoprávnych médií v Poľsku. Navrhovaný systém necháva všetky dôležité rozhodnutia priamo závislé na vláde. Ide o krok späť do obdobia pred rokom 1989, keď malo Poľsko štátne vysielanie, "píše EBU.

Viac: Poľský prezident podpísal spornú novelu zákona o médiách

"Situácia, v ktorej sa teraz ocitli verejnoprávne médiá v Poľsku, je extrémne znepokojujúca. Smeruje v podstate k ich zoštátneniu a následnému zrušeniu. Spolu s nimi tak zmizne pre Poliakov aj akákoľvek možnosť prístupu k nezávislým informáciám. Komerčné médiá totiž nikdy nebudú garantovať svoju izoláciu od ekonomických alebo politických vplyvov. Naopak," hovorí generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák, ktorý je zároveň jedným z členov najužšieho vedenia EBU.

Foto: TVP

"Aby bola zachovaná integrita a nezávislosť médií verejnej služby, ako symbolu slobodnej a demokratickej krajiny, dôrazne Vás vyzývame k tomu, aby ste návrh zákona nepodpísali, a to prinajmenšom nie skôr, než bude vykonaná dôkladná analýza kompatibility tohto zákona s poľskou ústavou a tiež so slobodou a pluralitou médií, ktoré garantuje článok 10 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv," napísala poľskému prezidentovi generálna riaditeľka EBU Ingrid Deltenre.

EBU novému zákonu vyčíta najmä koncentráciu právomocí súvisiacich s verejnoprávnymi médiami do rúk jediného člena vlády: "Ak je ministrovi vlády, z akejkoľvek politickej strany, dané právo menovať a odvolávať na základe vlastného rozhodnutia dozorné orgány a manažment poľského rozhlasu a poľskej televízie, môže situácia vyústiť jedine v nenapraviteľné zničeniu plurality, ktorá je rozhodujúcou súčasťou modernej demokratickej spoločnosti. "