Slováci vnímajú cestovanie ako jeden z benefitov očkovania. V dôsledku pandémie však každý druhý nemá na dovolenku financie

Slováci vnímajú cestovanie ako jeden z benefitov očkovania. V dôsledku pandémie však každý druhý nemá na dovolenku financie Ilustr. foto 365

Koronakríza spôsobila, že Slováci majú hlbšie do vrecka. Zdá sa, že v dôsledku poklesu príjmu tento rok polovica z nich oželie letnú dovolenku. Naopak, viac cestovať sa vďaka očkovaniu chystajú dve pätiny populácie. Pre takmer 8 z 10 ľudí je možnosť opätovne vycestovať jeden z piatich hlavných motivátorov v prospech vakcinácie. Vyplýva to z prieskumu agentúry 2Muse pre 365.bank.

Tohtoročná dovolenková sezóna bude ovplyvnená pandémiou. Dôvodom sú v prvom rade obmedzené finančné možnosti našincov, ktoré sa premietnu do spôsobu trávenia letných mesiacov.

„Ľudia, ktorí sú naklonení dať sa zaočkovať, si vakcináciu spájajú so slobodou, ale aj lepšími pracovnými možnosťami, naštartovaním ekonomiky či možnosťou začať znovu cestovať. Zdá sa však, že polovica Slovákov tohtoročnú dovolenku odloží na neskôr, keď sa zlepší ich finančná situácia. Svoju peňažnú rezervu totiž mnohí využili na vykrytie poklesu alebo úplného výpadku príjmov spojeného s pandémiou, a tak im na dovolenku už nezostávajú financie navyše,“ hovorí Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank.

Podľa prieskumu 365.bank pritom musel siahnuť na svoje úspory v priemere každý druhý človek. Ochota dať sa zaočkovať, ktorá je východiskom z aktuálnej situácie, však paradoxne so zhoršujúcou sa finančnou situáciou klesá. Viac ako tretina tých, ktorí sú na tom najhoršie, sa ohradzuje proti očkovaniu. Naopak, 40 % tých, ktorí hodnotia svoju aktuálnu situáciu dobre, sa k vakcinácii prikláňa. Aj vďaka očkovaniu sa dve pätiny Slovákov chystajú cestovať viac.

Komplikovaná situácia aj pre hotely

Koronakríza pritom sťažila fungovanie a znížila príjmy nielen ľuďom, ale aj podnikateľom či samotným hotelom. Podľa zatiaľ najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR bolo v apríli tohto roka v našich hoteloch a penziónoch ubytovaných len 50-tisíc hostí, zatiaľ čo pred pandémiou (apríl 2019) to bolo až 442-tisíc návštevníkov. Ide teda o pokles až o 89 %.

Návštevnosť v ubytovacích zariadeniach je pritom potrebné porovnávať so situáciou spred pandémie, napríklad s obdobím pred dvoma rokmi. „V medziročnom porovnaní sú totiž údaje skreslené nízkou porovnávacou bázou. Oproti aprílu 2020 sa počet dovolenkárov počas tohtoročného apríla výrazne zvýšil, až 7,5- násobne. Nie je to ale spôsobené takým veľkým prílevom turistov, ale tým, že pred rokom bolo ubytovanie v hoteloch a penziónoch kvôli pandémii v podstate nemožné,“ vysvetľuje analytička 365.bank Jana Glasová.

V apríli tohto roka tvorili návštevnosť hotelov hlavne domáci turisti, ich podiel predstavoval až 86 % zo všetkých ubytovaných hostí. Slovákov bolo teda zhruba 43-tisíc a dovolenkárov zo zahraničia len 7-tisíc. Podľa Glasovej by mali byť pritom v letných mesiacoch čísla za cestovný ruch oveľa pozitívnejšie, keďže od apríla už dochádza k uvoľňovaniu protipandemických opatrení a opäť sa otvárajú možnosti pre cestovanie.