26 novinárskych organizácií v spoločnom liste žiada predsedníčku Európskej komisie o silné záruky slobody tlače

26 novinárskych organizácií v spoločnom liste žiada predsedníčku Európskej komisie o silné záruky slobody tlače Reprofoto EP

Deň po opätovnom vymenovaní Ursuly von der Leyen za šéfku Európskej komisie Reportéri bez hraníc, Medzinárodný tlačový inštitút, Európska federácia novinárov a 23 ďalších novinárskych organizácií vyzývajú predsedníčku, aby zabezpečila slobodu médií, ochranu novinárov a prístup občanov Európskej únie (EÚ) k žurnalistike vo verejnom záujme, v hlavných politických prioritách počas svojho ďalšieho mandátu.

Po tom, ako ju vo štvrtok 18. júla Európsky parlament zvolil za predsedníčku Európskej komisie na nové päťročné obdobie, Ursula von der Leyen bude musieť zostaviť svoje kolégium komisárov.

26 organizácií ju v spoločnom liste žiadajú, aby sa „zaviazala, že sloboda médií, ochrana novinárov a prístup občanov EÚ k žurnalistike vo verejnom záujme budú hlavnými otázkami Komisie“. A to v prvom rade vymenovaním podpredsedu, ktorý bude mať záujem nahlas a jasne vyjadriť tieto priority.

„Nová európska ambícia je dnes nevyhnutná, aby sme pokračovali v práci, ktorú päť rokov vykonávala podpredsedníčka Jourová v prospech slobody tlače a práva na informácie. Predsedníčka von der Leyen si musí vybrať nástupcu, ktorý bude schopný čeliť výzvam a urobiť zo slobody tlače prioritu, ako to požadovali hlavy štátov a vlád vo svojom strategickom programe prijatom na zasadnutí Európskej rady koncom júna. zaviazala sa včera pred Európskym parlamentom,“ povedal Anthony Bernard z vedenia RSF.

"Pre Európsku komisiu je kritický čas na to, aby dosiahla slobodu médií a vybudovala si svoju dôveryhodnosť u novinárov. Silné médiá môžu pomôcť chrániť demokratické hodnoty a prezidentka Ursula von der Leyen musí stavať na opatreniach prijatých vo svojom prvom funkčnom období, aby podporila obranu žurnalistiky," povedal Tom Gibson z Výboru na ochranu novinárov CPJ.

V liste 26 organizácií žiada, aby mal viceprezident dostatočne pevný a široký mandát:

- presadzovať politiku v prospech slobody a plurality médií posilňovaním zdrojov Generálneho riaditeľstva pre komunikačné siete, obsah a technológie (DG Connect);
- aby sa európska mediálna legislatíva stala skutočnosťou;
- napredovať v oblasti bezpečnosti novinárov;
- posilniť plurality médií a zabezpečenie udržateľnosť online a offline médií;
- posilniť činnosť EÚ v oblasti právneho štátu.