Rusko nepredĺži víza spravodajkyni BBC, stanice to má za útok na médiá

Rusko nepredĺži víza spravodajkyni BBC, stanice to má za útok na médiá Foto: Facebook Sarah Rainsford

Rusko odmietlo predĺžiť vízum novinárke britskej verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej stanice BBC v Moskve Sarah Rainsfordovej. Fakticky to znamená vyhostenie, uviedla dnes agentúra AP. Podľa ruskej štátnej televízie Rossija 24 ide o odvetu ruskej diplomacie za odmietnutie Británie udeliť alebo predĺžiť víza ruským novinárom.

Neobvyklý krok signalizuje ďalšie zhoršenie už tak zlých vzťahov medzi Moskvou a Londýnom. BBC podľa tlačových agentúr postup ruských úradov kritizovala ako "priamy útok na slobodu médií", ktorý stanica bezvýhradne odsudzuje. BBC tiež vyzvala Moskvu, nech svoje rozhodnutie znovu zváži.

Rossija 24 vo štvrtok oznámila, že korešpondentka BBC bude musieť opustiť Rusko do konca augusta, kedy jej skončí platnosť víza.

"Sarah Rainsfordová ide domov. Podľa našich expertov nebude tejto spravodajkyni moskovskej kancelárie BBC predĺžené vízum, pretože Británia prekročila v mediálnej sfére všetky červené čiary," uviedla Rossija 24, podľa ktorej je to "symetrická odpoveď". Televízny kanál uviedol, že na britských ostrovoch nemohli získať akreditáciu na pokrývanie medzinárodných udalostí Moskvou podporovaná stanica RT ani štátny server Sputnik.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová v piatok meno Rainsfordovej nezmienila. Na sociálnej sieti Telegram však uviedla, že BBC nevenovala pozornosť opakovaným varovaniam ruského ministerstva zahraničia, že "v reakcii na vízove šikanovanie ruských spravodajcov v Británii budú prijaté príslušné opatrenia". Zástupcovia BBC podľa nej boli v uplynulých dňoch na ministerstve a všetko im bolo detailne vysvetlené. Zároveň BBC vyzvala, aby situáciu okomentovala.

Britské veľvyslanectvo ruské výhrady odmietlo a vyzvalo ruské úrady pre vydanie víza spravodajkyni BBC. "Je to ďalší neopodstatný krok ruských úradov. Vyzývame ich, aby prehodnotili tento reakčný krok voči oceňovanej novinárke BBC. Podobné kroky môžu len ďalej zhoršovať situáciu so slobodou médií v Rusku," citovala z vyhlásenia veľvyslanectva agentúra Interfax. "Odmietame tvrdenie ruského ministerstva zahraničia o diskriminácii ruských novinárov v Britániii. Ruskí novinári naďalej slobodne pracujú v Británii - ak si počínajú v rámci zákona," dodali diplomati.

Podľa Reuters je Rainsfordová jednou z dvoch spravodajcov anglického servisu britskej verejnoprávnej televízie v Moskve, ktorý informuje o dianí v Rusku a ďalších postsovietskych krajinách. BBC v Moskve tiež prevádzkuje službu v ruštine. Rusky hovoriaca novinárka je skúsenou zahraničnou spravodajkyňou, ktorá v minulosti pôsobila v Havane, Istanbule či Madride.

Denník Kommersant poznamenal, že Rádio Sloboda pred tromi rokmi informovalo, že Rainsfordová sa v jednej reportáži zmienila o sledovaní tímu BBC pri pobyte v meste Nižnij Novgorod neznámymi osobami v jednom až troch autách. Denník tiež pripomenul, že Rusko naposledy vyhostilo britského spravodajcu denníka The Guardian Lukea Hardinga, a to v roku 2011.

Harding bol vtedy zadržaný na moskovskom letisku pri návrate z dvojmesačného pracovného pobytu v domovskej redakcii v Londýne. Po zhruba hodinovom výsluchu mu bolo odobrané ruskej vízum a novinár bol eskortovaný do lietadla mieriaceho späť do Británie. Redakcia The Guardian špekulovali, že za vyhostením sú neúctivé výroky o ruskom vedení. Harding v komentári k materiálom kontroverzného servera WikiLeaks totiž napísal, že za vlády Vladimíra Putina sa Rusko stalo "pravým mafiánskym štátom".

Reuters teraz poznamenal, že krok ruského ministerstva zahraničia prichádza pred septembrovými voľbami do parlamentu a po zásahu ruských úradov proti ruskojazyčným médiám v Rusku, ktorá podľa úradov využívajú podpory zo zahraničia. Cieľom týchto cudzích síl je podľa činiteľov vyvolať v Rusku nepokoje.

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa prudko zhoršili a dostali sa na najhoršie úroveň od studenej vojny po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym v roku 2014 a po obvinení, že sa Kremeľ mieša do volieb v Spojených štátoch, čo Moskva popiera. Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom potom v roku 2018 vyostrila otrava niekdajšieho ruského agenta Sergeja Skripala a jeho dcéry nervovo paralytický látkou, z ktorej britské úrady viní ruské agentmi. Moskva svoje zapojenie popiera.