Čo má obsahovať personálna agenda spoločnosti?

Čo má obsahovať personálna agenda spoločnosti? Zdroj foto: https://www.freepik.com/free-photo/portrait-smiley-woman-posing-her-colleagues_12142790.htm#fromView=search&page=1&position=14&uuid=3a0f3559-1257-482b-931b-8338dfcea0a5

Pre každú spoločnosť, bez ohľadu na jej veľkosť alebo oblasť činnosti, by malo byť zabezpečenie bezchybnej personálnej agendy prioritou. V praxi to zahŕňa širokú škálu činností, ktoré pokrývajú všetko od momentu nástupu zamestnanca do spoločnosti až po jeho odchod. Vďaka správnemu riadeniu ľudských zdrojov bude vaša spoločnosť fungovať efektívnejšie, zamestnanci budú spokojnejší a vy budete mať pod kontrolou prípadné právne komplikácie súvisiace s legislatívou. Poďme sa bližšie pozrieť na to, čo personálna agenda zahŕňa.

Nábor a výber zamestnancov

Náborár alebo manažér ľudských zdrojov je zodpovedný za všetko, čo súvisí s náborom nového zamestnanca na konkrétnu pozíciu v spoločnosti. V prvom rade je zodpovedný za vyhľadávanie kandidátov, organizáciu výberových konaní a v neposlednom rade za proces rozhodovania o prijatí kandidáta. Dobré spoločnosti vedia, že dobrí zamestnanci sú často takmer na nezaplatenie, a preto je nastavenie správnej stratégie náboru kľúčom k úspešnému fungovaniu spoločnosti. S náborom zamestnancov a ďalšími fázami personálnej agendy vám pomôže kvalitný personálny systém, ktorý zjednoduší každodenné procesy a vy tak môžete venovať viac času riešeniu jednotlivých problémov a činností v oblasti riadenia ľudských zdrojov.

Nástup a adaptácia zamestnancov

Po úspešnom nábore nasleduje proces integrácie zamestnanca do spoločnosti, známy aj ako onboarding. Táto fáza je dôležitá pre rýchle a bezproblémové začlenenie nového zamestnanca do tímu a pracovných procesov. Zahŕňa školenie na pracovisku, oboznámenie sa s firemnou kultúrou a hodnotami, ako aj začlenenie do interných systémov a procesov.

Správa pracovných zmlúv a dokumentácie

Správa pracovných zmlúv a súvisiacej dokumentácie je pre mnohých v oblasti ľudských zdrojov často nutným zlom, ktoré musia vydržať. Súčasťou personálnej agendy je totiž aj príprava, archivácia pracovných zmlúv, dodatkov a ďalších dokumentov vrátane vykonávania rôznych úprav. Medzi dôležité dokumenty patria aj také dokumenty, ako sú hodnotenia výkonnosti zamestnancov, záznamy o odovzdaní firemného majetku alebo záznamy o uskutočnených školeniach.

Zdroj: https://www.freepik.com/free-photo/medium-shot-smiley-women-working-together_23404523.htm#fromView=search&page=1&position=29&uuid=3a0f3559-1257-482b-931b-8338dfcea0a5

Hodnotenie a školenie zamestnancov

Personálna agenda má významný vplyv na hodnotenie výkonnosti a odborný rozvoj zamestnancov. V rámci personálnej agendy by ste mali byť zodpovední za hodnotiace pohovory a spätnú väzbu od nadriadených a kolegov. Podobne by ste sa mali podieľať na plánovaní kariérneho rozvoja každého jednotlivého zamestnanca.

Plánovanie a riadenie ľudských zdrojov

Efektívne plánovanie zahŕňa aj predvídanie budúcich potrieb ľudských zdrojov na základe podnikovej stratégie a trhu práce. Vedenie by malo vždy úzko spolupracovať s oddelením ľudských zdrojov, aby sa zabezpečilo, že plány spoločnosti budú korelovať so stratégiou v rámci riadenia ľudských zdrojov.

Odchody zamestnancov a ich vyraďovanie

Tak, ako je súčasťou životného cyklu zamestnanca nábor a nástup, je súčasťou životného cyklu zamestnanca aj jeho odchod. Riadenie odchodov zamestnancov zahŕňa procesy spojené s ukončením pracovného pomeru vrátane výstupných pohovorov, záverečného vyrovnania a prípadného kariérneho poradenstva pre odchádzajúceho zamestnanca.